x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Semnal de alarmă. Străinii au retras 1,2 miliarde de euro din România

Semnal de alarmă. Străinii au retras 1,2 miliarde de euro din România

de Dan Straut    |    14 Aug 2020   •   10:25
Semnal de alarmă. Străinii au retras 1,2 miliarde de euro din România
Sursa foto: kostya6969/Getty Images/iStockphoto

Investițiile străine în România au scăzut cu peste 85% în primele 6 luni din acest an, însumând 352 de milioane de euro, față de 2,69 miliarde de euro în același interval din 2019, timp în care retragerile de capital au însumat peste 1,2 miliarde de euro. Mai mult, companiile-mamă din străinătate preferă să-și împrumute „fiicele” din România, în loc să le aloce fonduri sub formă de participații la capital. În acest fel, mai ales în perioada crizei provocate de pandemie (februarie-mai 2020), soldul net al investițiilor străine a înregistrat valori negative, ceea ce înseamnă că străinii retrag, de fapt, mai mulți bani decât investesc în țara noastră.

 

Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 160 de milioane de euro în primele 6 luni din 2020, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 192 de milioane de euro. Creditele intragrup au fost, însă, pentru prima dată pozitive, după ce - începând din februarie și până în luna mai, inclusiv - înregistraseră valori negative, adică s-au consemnat ca retrageri de capital, după cum reiese din raportările lunare ale Băncii Naționale a României (BNR).

În primele două luni, valoarea negativă a creditelor intragrup a fost de 28 de milioane de euro, apoi acest minus a urcat la 799 de milioane de euro în martie, după care s-a temperat la -487 de milioane de euro în aprilie și la -266 de milioane de euro în mai. Totalul acestor valori negative, de 1,19 miliarde de euro, reprezintă retrageri de capital, întrucât - potrivit procedurilor BNR - creanţele companiilor locale asupra investitorilor nerezidenţi sunt înregistrate ca scăderi/retrageri de investiţii străine directe.

 

Cum se storc „fiicele” de bani

Dintre metodele preferate de companiile-mamă din străinătate pentru extragerea de bani din firmele deschise în România, cea mai cunoscută este împrumutarea „fiicei”, în condiții împovărătoare, astfel încât banii alocați aici să se întoarcă (plus dobânzi) în țara de origine. Potrivit datelor BNR, aceste credite au ajuns, în luna mai 2020, la 277 de milioane de euro.

 

 

Datoria publică a depășit 40% din PIB

Soldul împrumuturilor angajate și/sau garantate de stat - datoria publică - a ajuns, în luna iunie, la 45,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că au depășit pragul de 40% din Produsul Intern Brut (PIB). La sfârșitul lunii octombrie 2019, când la Palatul Victoria se instala Cabinetul Orban, soldul datoriei publice era de 40,4 miliarde de euro, arată seriile de date ale băncii centrale.

 

În perioada ianuarie-iunie 2020, datoria externă totală a României a crescut cu 5,5 miliarde de euro, însumând 111,4 miliarde de euro

 

×