x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sfaturi utile pentru a alege drujba potrivita?

Sfaturi utile pentru a alege drujba potrivita?

29 Iun 2022   •   15:27
Sfaturi utile pentru a alege drujba potrivita?

Atunci când locuiești la casă, ai nevoie de o mulțime de unelte menite să îți facă viața mai ușoară. Printre acestea se află și drujba, care este de neînlocuit în multe situații. Ești conștient că și tu trebuie să îți cumperi una, pentru că este foarte necesară, dar cu toate acestea nu știi prea bine cum să o alegi pe cea potrivită. Aici intervenim noi, cu câteva informații menite să îți vină în ajutor.

Tipuri de drujbe

În cazul în care nu știai, avem trei tipuri de drujbe, pe care ți le vor prezenta, pe scurt.

Profesionale

Sunt cele destinate utilizatorilor cu experiență, fiind prevăzute cu motoare în patru și doi timpi, și care sunt alimentate cu benzină sau un amestec dintre ulei și benzină, în cazul celor cu motoare în doi timpi.

Din gama medie

De regulă, pentru muncile în gospodărie, cam acestea s-ar potrivi. Sunt destinate lucrărilor obișnuite, au motoare în doi timp și se alimentează cu amestecul dintre ulei și benzină.

Pentru utilizare ocazională

Dacă performanța nu este atât de importantă pentru tine, ci mai mult manevrabilitatea, și nu folosești frecvent această unealtă, atunci optează pentru o drujbă pentru utilizare ocazională. Indiferent care este cea de care ai nevoie, o ofertă generoasă, cu drujbe de bună calitate, găsești și pe Agronord.ro.

Tipul motorului contează

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac cei care vor să își cumpere o drujbă se referă la cumpărarea aceleia care are puterea cea mai mare și nu le depășește bugetul. Total greșit, sunt de părere specialiștii, care consideră că altele sunt criteriile după care să îți faci alegerea. În primul rând, se ține cont de tipul motorului, iar aici drujbele se împart, din nou, în alte trei categorii.

Cu motor termic

Sunt foarte populare, au și o putere destul de mare. Pot fi utilizate pe o rază extinsă, dar nu se pretează foarte mult să fie folosite în gospodării.

Cu motor electric

Acestea sunt cele de preferat atunci când ai nevoie de o drujbă pentru unele lucrări pe lângă casă. Este mult mai ușoară, economică, iar la dezavantaje ar fi puterea ceva mai redusă decât a drujbelor cu motor termic, precum și faptul că lungimea cablului de alimentare îi poate limita mobilitatea.

Cu acumulator

Nu pot fi folosite în pădure, de exemplu, dar asta nu înseamnă că în rest nu se vor dovedi foarte eficientă. Pentru că este vorba despre un model cu acumulator, vor avea nevoie de reîncărcarea bateriilor.

Atunci când intenționezi să folosești drujba în gospodăria proprie, una care are o capacitate a motorului de 30, chiar 50 cc este mai mult decât suficientă. În cazul în care vrei una electrică, optează pentru una cu o putere de 1500-2000 W.

Lanțul drujbei

Alegerea unei drujbe trebuie făcută și în funcție de lanțul acesteia. De regulă, majoritatea au un lanț care are o lungime cuprinsă între 30 și 59 de cm, dar mai sunt și modele unde lungimea trece cu mult peste cei 60 de cm. Lățimea ar trebui să fie cuprinsă între 1.1 – 1.3 cm, dar din nou, repetăm, depinde la ce tip de activități vei folosi drujba. Pentru casă, una al cărei lanț nu trece de 49 de cm, și o lățime de 1.3 cm este mai mult decât suficientă.

Pentru a unge lanțul, trebuie folosit un ulei special. Nu folosi niciodată un ulei uzat, pentru că această practică nu va face decât să afecteze în timp starea de funcționare a uneltei. Și, ținând cont că este una destul de scumpă, este și normal să vrei să te bucuri cât mai mult de investiția făcută.

Sistem anti-vibrare

Această caracteristică este cea responsabilă de confortul tău în manevrarea drujbei, și în acest fel nici nu te obosești foarte mult atunco când lucrezi în grădină, de exemplu.

Greutate

O drujbă cu o performanță ridicată va avea și o greutate mai mare, și invers. Este foarte important să alegi una care să îți ofere eficiență în activitate, așa că interesează-te la personalul de specialitate din magazin care ar fi cea care să ți se potrivească.

Măsuri de siguranță atunci când folosești o drujbă

Nu mai este nevoie să detaliem faptul că este o unealtă a cărei utilizare implică destul de multe riscuri, așa că vom trece direct la măsurile de siguranță pe care trebuie să le respecți atunci când manevrezi o drujbă.

Niciodată nu se va folosi o drujbă de către persoanele mai mici de 16 ani, și întotdeauna doar după instruirea acestora. În caz de vreme nefavorabilă, mai bine amână lucrările, dacă nu sunt urgente, pentru că riscul producerii unor accidente este mai mare.

Atunci când folosești o drujbă, trebuie să fii atent și la echipamentul tău de lucru. Nu sunt recomandate hainele largi, părul desfăcut – acolo unde este cazul, sau purtarea de bijuterii. Discută mai multe cu personalul de specialitate și respectă întocmai recomandările lor în acest sens, dar și alte producătorilor.

Unde păstrăm drujba

După cum aminteam ceva mai sus, să cumperi o drujbă presupune să scoți destui bani din buzunar. De aceea, pentru a te bucura mult timp de investiția făcută, trebuie să ai grijă așa cum se cuvine de unealta ta. Depozitarea ei contează enorm, dar din păcate, prea puțini sunt cei care îi acordă importanța cuvenită. Astfel, depozitarea drujbei pentru mai mult de trei luni presupune golirea și curățarea rezervorului de combustibil. Carburatorul trebuie trecut pe regim de mers la ralanti, se demontează lanțul, șina de ghidaj, se curăță bine tot utilajul, inclusiv filtrul de aer, dar și carcasa. Pentru a preveni eventualele accidente, drujba trebuie amplasată într-un spațiu greu accesibil pentru cei mici, dar acolo nu trebuie să existe temperaturi prea scăzute sau prea ridicate.

Și, un ultim sfat: nu folosi niciodată drujba atunci când ești sub influența băuturilor alcoolice!

×