x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sfaturi utile pentru a economisi și pentru a cumpăra inteligent !

Sfaturi utile pentru a economisi și pentru a cumpăra inteligent !

27 Sep 2022   •   10:56
Sfaturi utile pentru a economisi și pentru a cumpăra inteligent !

Din păcate, în ultima vreme, se observă lesne cum prețurile au crescut de-a dreptul alarmant, ceea ce a făcut ca o simplă ședință de cumpărături să se lase cu o gaură destul de serioasă în bugetul familiei.

De asemenea, autoritățile ne recomandă să fim ceva mai prudenți din acest punct de vedere. Da, ușor de zis, greu de făcut, pentru că în afară de facturi, mai trebuie să și mâncăm, să cumpărăm și unele articole vestimentare și ceva rechizite pentru cel mic, care i se cer la școală. Și, de unde bani? Nu este de mirare că ai început să faci datorii, pe care te gândești cu groază cum să faci să le achiți! De fapt, o mai bună gestionare a bugetului te va ajuta să îți fie mai ușor, și vei înțelege ce înseamnă să cumperi inteligent. Prin urmare, am decis să îți oferim unele sugestii în acest sens, care ar putea veni în sprijinul tău.

Fă cumpărături o dată pe săptămână

De cele mai multe ori, intri într-un supermarket sau magazin de cartier cu gândul să iei doar un singur articol, și sfârșești prin a ieși încărcată cu tot felul de produse, și sigur l-ai uitat tocmai pe cel pentru care ai intrat. Ți se pare cunoscut? Și asta se întâmplă de mai multe ori pe săptămână! Este timpul să uiți de aceasta, ci să începi să îți faci cumpărăturile în mod organizat! Pe cât se poate, alege o singură zi pe săptămână în care să îți faci cumpărăturile, de preferat într-una în care se anunță reduceri. De asemenea, fă-ți de acasă o listă că tot ce ai nevoie și încearcă să nu te abați de la ea. Alege în primul rând acele produse care pot rezista mai mult timp dacă sunt depozitate în mod corect, dar nu uita nici de cele proaspete – care trebuie consumate primele. Nu lăsa reclamele să te influențeze și să cumperi ceva doar pentru că te-a atras eticheta.

Fă-ți un buget și încearcă să îl respecți

Înainte de a pleca la cumpărături, trebuie să știi care este prețul aproximativ pentru fiecare articol pe care vrei să îl adaugi în căruț. De aceea, fă-ți un buget estimativ și încearcă, pe cât posibil, să nu îl depășești, punând în căruț sau coș ceva ce nu îți este neapărat necesar. Această ancorare în realitate te ajută să economisești destul de mult atunci când mergi la cumpărături. Vei vedea că poți cumpăra mai multe produse cu aceiași sumă pe care în mod normal ai fi cheltuit-o doar pe câteva mofturi care nici măcar nu ți-au plăcut!

Cupoane de reduceri

Există unele magazine care le oferă clienților lor cupoane de reduceri, pe care aceștia le pot folosi pentru a mai economisi niște bani. Aceste cupoane pot fi tiparite, în pliantele sau revistele cu produse ale magazinului respectiv, sau primite pe internet, pentru cei care se abonează la site-ul lor. De asemenea, există și unele site-uri unde se găsesc cupoane promoționale pe care le poți folosi data viitoare când îți faci cumpărăturile. Sună bine, nu?

Cumpărături online

De multe ori, faptul că faci cumpărături online te ajută să economisești. Nu doar că nu mai pierzi timp prețios mergând în magazinul fizic, dar economisești și banii pe transport, și poate că nu mai ești tentat să pui în coș tot felul de nimicuri. De asemenea, există unele site-uri cu produse la reduceri, cum este și https://www.cumpara-redus.ro/, unde vei găsi cam tot ce ai nevoie, la prețuri mult mai prietenoase cu buzunarul tău. Recunoaște, chiar este una dintre cele mai bune idei, nu?

Privește, dar nu atinge!

Nu o spunem noi, ci specialiștii, care au ajuns la concluzia că suntem mai tentați să cumpărăm un produs în momentul în care l-am atins ”doar” pentru a observa prețul. În mintea noastră, ne și vedem deja posesorii acelui produs, așa că este destul de probabil ca acesta să aterizeze direct în căruțul de cumpărături. Prin urmare, nu zice nimeni să porți ochelari de cal atunci când mergi la cumpărături, dar învață să privești mai mult, fără să atingi.

Și produsele de pe raftul de jos sunt bune!

În marile magazine, ai remarcat că pe rafturile de jos sunt așezate produsele marcă proprie, care au prețuri ceva mai mici decât mărcile cunoscute. Să știi că și acestea sunt bune și te pot ajuta să economisești câțiva lei atunci când mergi la cumpărături. Întotdeauna privirea noastră este atrasă de produsele aflate la nivelul ochilor, iar aici se găsesc mereu produsele cu prețuri medii sau mari. Prin urmare, privește și ceva mai jos, pentru că s-ar putea să ai parte și de ceva surprize plăcute!

Alege calitate, și va dura mai mult

Cu cât un produs este de o calitate mai bună, cu atât durata lui de viață va fi mai ridicată. Această recomandare este valabilă în cazul articolelor vestimentare și a produselor electrocasnice, în special. De aceea, atunci când este nevoie să faci o astfel de achiziție, chiar dacă vei plăti ceva mai mult pentru un produs de bună calitate, rezistența lui ridicată te va face să nu mai ai nevoie prea curând să îl înlocuiești. În acest fel, de fapt, chiar dacă nu îți dai seama, vei economisi. Ce este mai avantajos, să plătești 200 de lei pentru o haină mai bună care să te țină chiar și ani de zile, sau să cumperi un produs similar, dar mult mai slab calitativ, cu 50 de lei, și pe care să fii nevoit să îl înlocuiești la 2-3 luni?

 

×