x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şi în acest an, SIF Moldova le confiscă micilor acţionari peste un milion de euro

Şi în acest an, SIF Moldova le confiscă micilor acţionari peste un milion de euro

de Alexandru Boariu    |    07 Apr 2011   •   18:55

Societatea de Investiţii Financiare( SIF ) Moldova a afisat pe site-ul său convocatorul pentru Adunarea Generală a Acţionarilor din 21 aprilie a.c. La punctul nr. 9 al ordinei de zi se prevede: "Prescrierea dreptului de a solicita plata dividendelor cuvenite acţionarilor şI neridicate timp de trei ani şI înregistrarea acestora la alte venituri”. Or, potrivit situaţiilor financiare, în anul 2010, dividendele aferente anului 2007 au fost ridicate doar în proporţie de 0,40 %. Ca urmare, la data de 31 decembrie 2010, suma dividendelor aferente anului 2007 şI neridicate era de 4.491.148,08 lei. Aşadar, şI în acest, SIF Moldova va lua din buzunarele micilor acţionari dividende însumând peste un milion de euro. Asta, după ce, în anii trecuţi, aceeaşi SIF le-a confiscat micilor acţionari dividende în valoare totală de 39.268.793 de lei, adică, aproximativ 10 milioane de euro.

Cei mai afectaţi sunt aşa-zişii "cuponari”, cei care deţin doar câteva acţiuni, primite la sfârşitul anilor '90, atunci când au fost înfiinţate cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private( Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania şI Banat- Crişana ), transformate ulterior în Societăţi de Investiţii Finaciare. Sunt afectaţi inclusiv urmaşii celor decedaţi, care nu şi-au făcut succesiunea şI nu au operat modificările de transfer al proprietăţii asupra acţiunilor în cauză la Depozitarul Central. 

Această practică discreţionară se mai regăseşte doar la una dintre cele cinci SIF-uri, şI anume, la SIF Muntenia, care în ultimii ani, le-a confiscat micilor acţionari dividende însumând peste 14 milioane de euro. Practic, oamenii habar nu au că au pierdut aceşti bani. Este vorba de câteva milioane de persoane, din întrega ţară, care în toţi aceşti ani au pierdut, fără să ştie, zeci de milioane de lei.

Furăciunea se bazează pe o decizie a conducerii celor două SIF-uri, adoptată în 2006, potrivit căreia acţionarii care nu îşi ridică dividendele în maximum trei ani de zile îşi pierd acest drept. Pentru a adopta această măsură abuzivă, prin care, iată, în fiecare an, milioane de acţionari sunt deposedaţi de dividendele care li se cuvin, şefii de la SIF Muntenia şI SIF Moldova se prevalează de un act normativ de pe vremea lui... Gheorghe Gheorghiu-Dej. Este vorba de Decretul nr. 167, din 10 aprilie 1958, privitor la prescripţia extinctivă, adoptat de Marea Adunare Naţională a Republicii Populare Române.

Dar, pe lângă faptul că, în 1958, în RPR nu existau societăţi de investiţii financiare, la articolul 22, chiar decretul cu pricina, stabileşte, negru pe alb: "prescripţia nu se aplică privitor la drepturile de proprietate şI la cele de uzufruct”. Or, acţionarii de la SIF-uri  sunt proprietari legali ai acţiunilor deţinute, precum şi ai tuturor drepturilor care li se cuvin ca deţinători ai acestora, în primul rând, a dreptului constituţional de a beneficia de dividendele aferente. Nimeni nu poate invoca vreo lege, pentru a le lua acest drept. De ce tolerează acest furt Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare( CNVM ) şI celelalte instituţii cu atribuţii pe piaţa de capital? Dar DNA? Dar Procurorul General al României?

×