x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicaliştii de la metrou ar putea declanşa, la 16 noiembrie o grevă generală pe termen nelimitat

Sindicaliştii de la metrou ar putea declanşa, la 16 noiembrie o grevă generală pe termen nelimitat

09 Noi 2009   •   00:00

Angajaţii de la metrou ar putea declanşa, la 16 noiembrie, o grevă generală pe termen nelimitat, dacă negocierile cu reprezentanţii Metrorex privind creşterea salariilor vor eşua, a declarat, luni, liderul sindical Ion Rădoi.
"Azi (luni, n.r.) am avut o şedinţă de conciliere cu reprezentanţii Metrorex şi cei ai Camerei de Muncă şi avem termen de şapte zile după care se poate declanşa o grevă generală. Nu am stabilit nimic acum şi urmează să mai negociem", a spus Rădoi după şedinţa de conciliere între sindicatele de la Metrou, reprezentanţii Metrorex şi cei ai Camerei de Muncă Bucureşti.
în cazul în care s-ar declanşa greva generală, metroul ar urma să circule doar o treime din program, respectiv între orele 16:00 şi 23:00.
Totodată, Rădoi a spus că angajaţii Metrorex vor picheta zilnic sediul Guvernului, începând de marţi, între orele 11:00 şi 13:00.
Activitatea de la metrou nu va fi perturbată de tichetele din faţa Guvernului, deoarece la acestea vor participa angajaţii care au zile libere.
Sindicaliştii nu au putut ajunge la o înţelegere cu administraţia deoarece directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, nu a primit din partea Guvernului un mandat de negociere.
"Discuţii vor mai urma şi eu cred că există o şansă, pentru că toată lumea ştie că speranţa moare ultima. Trebuie să ajungem la un procent de creştere salarială, încă nu am primit mandatul pentru astfel de negocieri", a spus Udrişte.
Rădoi a spus că în cazul în care Guvernul ar retrage subvenţia pentru călătoria cu metroul, preţul unei cartele cu două călătorii ar putea ajunge la opt lei.
La 29 octombrie, circa 700 de sindicalişti de la metrou s-au adunat în faţa Ministerului Transporturilor, pentru a protesta faţă de refuzul administraţiei Metrorex de a începe negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă.
La acea dată, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariilor cu 26% este exagerată şi o discuţie legată de eventuala majorare a salariilor va avea loc la începutul anului viitor, după aprobarea bugetului companiei pe anul 2010.
Sindicaliştii ameninţau, în 13 octombrie, cu greva, nemulţumiţi că administraţia refuză începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi urmează să expire la 1 noiembrie, şi cereau o majorare a salariilor cu 26%.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic