Blocul National Sindical (BNS) doreste sa stranga un milion de semnaturi pentru a modifica prin initiativa civica actualul Cod al Muncii, aprobat prin asumarea raspunderii de catre Cabinetul Boc in urma cu un an. Romania este singura tara unde aproape un sfert din angajati au salariul minim pe economie, in conditiile in care celelalte state europene au o medie intre 8% si 10%. Numai in ultimul an, actualul Cod al Muncii a generat 200.000 de locuri de munca remunerate cu salariul minim pe economie.
Organizatia a realizat deja un proiect de Cod al Muncii, pe care l-a prezentat public la data de 30 martie, iar acum este in 'turneu“ prin tara pentru consultari pe baza acestuia cu toate partile implicate. 'Am efectuat deja astfel de consultari in Braila, Constanta, Timisoara, Cluj, urmeaza Craiova, Iasi, Sibiu. Pana acum am primit sase amendamente in timpul procesului, de la parti care s-au lovit de prevederile actualului Cod, fie salariati, organizatii sindicale sau patronale. In a doua jumatate a lunii iunie se va definitiva proiectul, astfel ca in 20 de zile va incepe campania de strangere a unui milion de semnaturi“, a declarat pentru Jurnalul National Dumitru Costin, liderul BNS. 'Nu ne intoarcem la proiectul anterior, e ceva echilibrat si organizat“, a mai afirmat el.
Costin a acuzat intr-un comunicat remis ieri ca actualul Cod al Muncii a fost creat la presiunile Consiliului Investitorilor Straini (CIS), fara consultari cu restul partenerilor sociali. 'Piata muncii din Romania nu poate si nu trebuie sa fie reglementata de o lege facuta cu picioarele, ce incalca flagrant legislatia europeana, conventiile Organizatiei Internationale a Muncii si Carta Sociala Europeana ratificata de Romania“, se arata in comunicat. BNS il mai acuza si pe presedintele Traian Basescu, care spunea recent ca nu mai poate fi 'intors“ Codul Muncii. De asemenea, Costin mai precizeaza in comunicat si ca 'punctul de vedere al PDL si CIS nu a fost niciodata punctul de vedere al tuturor cetatenilor, ci doar expresia unui grup restrans de afaceristi“.
Noul Cod propune revizuirea mai multor zone, care in actuala forma avantajeaza doar angajatorii si defavorizeaza angajatii.
Salariul, in functie de INS
Sindicalistii doresc ca la stabilirea cuantumului net al salariului minim brut pe tara garantat in plata sa se faca prin raportare la nivelul salariului mediu brut net, comunicat de Institutul National de Statistica si avut in vedere la fundamentare bugetului de stat. Astfel, salariul minim net nu ar trebui sa fie mai mic de 50% din salariul mediu net la nivel national.
Perioada de proba, scurtata pentru unii
Referitor la perioada de proba, specialistii de la BNS considera ca aceasta a fost marita substantial, insa o astfel de masura este 'profund injusta“. Astfel, potrivit legislatiei actuale, perioada de proba a fost marita de la 30 la 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de la 90 la 120 de zile pentru cele de conducere. Pentru muncitorii necalificati e propusa sa fie de 10 zile, iar in cazul persoanelor cu handicap sa fie de cel mult 45 de zile. La concediere, actualul Cod a marit perioada necesara preavizului, de la 15 la 20 de zile lucratoare. Potrivit proiectului, angajatorul care a efectuat concedieri colective nu mai are voie sa angajeze incadrari pe locurile munca respective timp de noua luni, iar daca se reiau activitatile angajatorul e obligat sa reangajeze pe cei concediati pe aceleasi posturi. In privinta concediilor, acum fiecare angajat e obligat sa isi ia minimum 10 zile lucratoare neintrerupte, fata de 15, cat era varianta anterioara.
Obiectivele de performanta, negociate
In privinta obiectivelor de performanta care constituie un drept exclusiv al angajatorului, BNS sustine ca obiectivele de performanta ar trebui sa fie obiectul negocierii colective, iar neatingerea acestora sa nu constituie un obiectiv de concediere. Aceasta a fost o acuza adusa Guvernului Boc, din moment ce prevederea lasa loc usor de abuzuri, respectiv ca firmele sa plaseze obiective nerealizabile salariatilor.
Contracte fixe de maximum cinci ani
Varianta BNS propune un maxim de cinci ani pentru contractele pe perioada determinata. Momentan, prevederea a fost eliminata, astfel ca un angajator poate tine un salariat continuu pe perioada determinata. De asemenea, se mai prevede compensarea muncii suplimentare atat prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile calendaristice, cat si prin acordarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 50 la suta din salariul de baza. Proiectul mai prevede ca pensionarii si somerii sa aiba dreptul de a adera la o organizatie sindicala.