x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicatul, vinovat de neprivatizarea Poştei. Directorul Poştei dă vina pe anumite contracte interne pentru neachiziţia caietului de sarcini

Sindicatul, vinovat de neprivatizarea Poştei. Directorul Poştei dă vina pe anumite contracte interne pentru neachiziţia caietului de sarcini

de Alexandru Radescu    |    28 Mai 2013   •   18:04
Sindicatul, vinovat de neprivatizarea Poştei. Directorul Poştei dă vina pe anumite contracte interne pentru neachiziţia caietului de sarcini
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

După cum era de aşteptat, ţinând cont şi de rezultatele recentului control ANAF asupra datoriilor fiscale,  niciun potenţial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română, a anunţat ieri directorul general al companiei, Ion Smeeianu. Cum (noul) termen limită a expirat ieri după-masă, iar conferinţa fusese deja anunţată pentru ora prânzului, situaţia nu oferea “surprize”.

Efectele “Toader”
Potenţialii investitori interesaţi să participe la privatizarea Poştei solicitaseră prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante, după ce ANAF a calculat, în urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).
"Poşta are datorii fiscale de 242 milioane de lei, sumă care include şi datoria calculată de ANAF, de 107 milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriilor este efectul unui contract încheiat în mandatul directorului general Dan Mihai Toader şi care prevedea acordarea de tichete de masa premium. Ne vom îndrepta în instanţă pentru a recupera prejudiciul, care se ridică la 42 milioane de lei", a spus şeful Poştei. Potrivit lui Smeeianu, sindicatul lucrătorilor furniza servicii de analiză de trafic de trimiteri poştale şi, în contrapartidă, sindicatul acorda salariaţilor tichete premium. ANAF a considerat că această situaţie corespunde unui plăţi de salarii şi a fost impozitat cu 42 de milioane de lei.
În plus, investitorii au evitat să cumpere caietul de sarcini şI din cauza pierderilor provocate Poştei de respectarea prevederilor legate de serviciul universal în domeniul poştal.
"Serviciul universal generează pierderi din partea CNPR. Evaluarea acestor pierderi se va face în septembrie 2014. Acest element i-a îndepărtat pe potenţialii investitori. Un alt aspect negativ il reprezintă Contractul colectiv de muncă încheiat pentru perioada 2008-2018, ale cărui prevederi fac aproape imposibilă aplicarea unor măsuri de restructurare a activităţii operatorului poştal", a mai spus Smeeianu în conferinţa de presă. Prezent la eveniment, directorul executival Direcţiei Strategie şi dezvoltare al Poştei, Alexandru Petrescu, a spus că lista lungă a celor interesaţi de privatizarea operatorului poştal a depăşit 50, fără să nominaleze însă nicio organizaţie.
"Soarta Poştei este acum în mâinile Guvernului. Se ia în calcul creşterea atractivităţii Poştei prin conversia acestor datorii în acţiuni. Potenţialii investitori au solicitat un răgaz pentru a vedea ce măsuri va lua Executivul. De asemenea, se ia în calcul şi reeşalonarea acestor datorii, aşa cum s-a procedat şi cu amenda aplicată de Consiliul Concurentei, pentru care plătim lunar 5,5 milioane de lei. Dacă se reeşalonează şi amenda aplicată de ANAF, vom avea de plătit 11 milioane de lei, suma aproape imposibil de achitat de Poşta Română. În prezent, Poşta are datorii totale, inclusiv cele fiscale, de 650 milioane de lei", a mai spus Smeeianu.

O funcţie stresantă
Directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, a precizat ieri că încasează un salariu lunat de 5.000 de euro la care se adaugă indemnizaţia de 1000 euro ca membru în Consiliul de Administraţie. Suma ar putea fi suplimentată dacă indicatorii de performanţă stabiliţi în contract sunt depăşiţi, Smeieanu precizând însă că termenii concreţi sunt confidenţiali.
“Nivelul de stres al acestei funcţii este foarte ridicat. Spre exemplu, luni, 27 mai, la ora 09.00, nu aveam bani pentru achitarea salariilor celor 32.000 de angajaţi pentru că Ministerul Finanţelor a blocat conturile Poştei din cauza datoriilor şi altor probleme”, a explicat Smeeianu.

Concedieri

“Pentru acest an, conform unor calcule estimative, ar trebui să fie disponibilizaţi 4.458 de salariati, cu o variaţie de plus/minus 5%, în funcţie de ultimele verificări şi discutii cu sindicatele” - Ion Smeeianu, Director General Poşta Română


×
Subiecte în articol: privatizare posta romana