x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sistemul de pensii e o "bombă cu ceas" pentru România

Sistemul de pensii e o "bombă cu ceas" pentru România

23 Sep 2009   •   00:00

Sistemul pensiilor de stat este "o bombă cu ceas", a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), comentând un raport care arată că sistemul public prezintă "riscuri uriaşe".

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, formată din 23 de experţi în politici sociale, asistenţă sociala, demografie, statistică socială şi alte domenii conexe, a publicat, marţi, un raport pe tema riscurilor şi inechităţilor sociale din România.

"Raportul comisiei de experţi arată foarte clar că România stă pe o bombă cu ceas, iar numele acestei bombe cu ceas este sistemul public de pensii. Aici avem una dintre cele mai defavorabile situaţii din Europa, cu o înrăutăţire brutală a raportului salariaţi-pensionari în doar 20 de ani şi cu perspective deloc îmbucurătoare" este de părere Andănuţ.

FRAUDE LA PENSIONĂRILE PE CAZ DE BOALĂ
Comisia Prezidenţială arată că sistemul de pensii private, mai ales cel obligatoriu (Pilonul II), a fost aplicat în România cu o întârziere "nepermis de mare" faţă de alte state din regiune şi din Europa Occidentală.

Sistemul de pensii va constitui "piatra de încercare a fiecărei guvernări", potrivit raportului. Numărul pensionarilor de invaliditate a crescut cu 430% în perioada 1990-2008, de cele mai multe ori prin "fraudă", iar acoperirea sistemului public de pensii este foarte mică pentru viitoarele generaţii de pensionari, în prezent, mai puţin de jumătate din populaţia activă fiind asigurată pentru pensii, se precizează în analiză.

PENSIA CA O INVESTIŢIE
Pentru ca sistemul de pensii să nu fie o povară pentru stat, contribuţia la pensiile private obligatorii trebuie să fie de 3% în 2010, astfel încât să se respecte calendarul iniţial, cere Andănuţ.

"Considerăm necesar ca România să revină la calendarul iniţial de contribuţii în Pilonul II, adică 3% în 2010, şi nu 2,5%, încă de anul viitor, pentru a construi finanţarea sistemului de pensii de mâine. (...) Pilonul II de pensii private obligatorii nu trebuie văzut însă ca un cost, în ideea că acum doar culege contribuţii de la buget şi va plăti pensii abia mai târziu. Nu este un cost, ci o investiţie", a declarat, într-un comunicat, preşedintele APAPR.

În iulie 2009 erau înregistraţi 4,52 milioane de salariaţi şi 4,72 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat.

PENSII ULTRA-MICI
Prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat s-a stabilit că nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii va creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016.
În acest an contribuţiile trebuiau să ajungă la 2,5% dar nu au fost mărite.
Valoarea unei pensii medii este de 714 lei pe lună, una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: economic