x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Smen la casa de schimb

Smen la casa de schimb

de Elena Stan    |    23 Noi 2005   •   00:00
Smen la casa de schimb

ANPC a dat amenzi de zeci de milioane de lei patronilor de case de schimb valutar, din cauza neafisarii cursurilor in exterior si in interior, precum si pentru neincluderea comisionului in pret.

Nici o casa de schimb valutar din cele controlate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu respecta legea cu privire la informarea cetatenilor. Principalele nereguli depistate ieri de inspectorii ANPC au fost: lipsa afisarii cursurilor valutelor tranzactionate pe panoul extern, nerespectarea dimensiunilor cifrelor si literelor utilizate pentru informarea cetatenilor, neafisarea in nici un loc a cursurilor, afisarea in interior numai a unor valute etc. "Anul acesta am primit circa 300 de plangeri numai in Bucuresti pentru tepe la casa de schimb valutar. Suntem siguri ca au fost pacalite mult mai multe persoane", a declarat Catalin Florin Teodorescu, presedintele ANPC.

La controlul efectuat ieri de catre inspectorii ANPC la casele de schimb valutar de pe Calea Mosilor, din Bucuresti, nici o casa de schimb valutar nu a fost gasita in regula.

TERMENE. "Au avut timp sa se informeze 30 de zile. Nu putem sa strangem toti patronii de case de schimb valutar si sa facem scoala cu ei. Agentii economici au fost amendati cu cate 20 de milioane de lei fiecare", a spus Catalin Florin Teodorescu. In timp ce inspectorii efectuau controlul la o casa de schimb valutar, celelalte case se inchideau brusc sub privirile trecatorilor.

PANICA."Au lasat banii pe masa, casa deschisa si au plecat. In aceasta situatie, controlul va fi efectuat la sediul ANPC si cu siguranta patronul va fi amendat", a declarat Nita Doru, inspector ANPC. Timp de doua zile, inspectorii ANPC din tara vor efectua controale la casele de schimb.

LEGE
Conform noului ordin, agentii economici au obligatia de a afisa cursul de vanzare si de cumparare a tuturor valutelor comercializate atat pe panoul extern, cat si pe geam in interior. "Inaltimea minima admisa a literelor si cifrelor pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar este de 80 de milimetri, grosimea literelor de 10 milimetri, distanta dintre litere de minimum 10 milimetri, iar distanta dintre cuvinte de minimum 20 de milimetri", a declarat Catalin Florin Teodorescu. De asemenea, agentii economici au obligatia de a include in pret comisionul practicat. "In pretul afisat trebuie sa fie inclus comisionul, indiferent de marimea acestuia. Comisionul nu este interzis dar trebuie inclus in pret. Consumatorul trebuie sa stie pretul exact la care se efectueaza operatiunea de schimb", a explicat Catalin Florin Teodorescu. Afisarea cursurilor trebuie sa se faca la loc vizibil si intr-o forma neechivoca. Cursurile de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru cele de cumparare de valuta, trebuie inscrise pe acelasi suport sau panou, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului.
×
Subiecte în articol: casa economic schimb valutar ANPC