x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SOCAR la Nabucco

SOCAR la Nabucco

13 Mar 2008   •   00:00


România va susţine implicarea companiei azere SOCAR drept cel de-al şaptelea partener la consorţiul care va construi gazoductul Nabucco.



România va susţine implicarea companiei azere SOCAR drept cel de-al şaptelea partener la consorţiul care va construi gazoductul Nabucco. Potrivit lui Viorel Palaşcă, secretarul de stat care a a semnat miercuri din partea României Acordul de colaborare în domeniul energetic cu acest stat, “Azerbaidjanul poate să facă o cerere către consorţiul Nabucco şi România o va sprijini”. În cazul în care cererea va fi respinsă, ţara noastră va coopera mai departe cu acest stat în privinţa Nabucco pentru livrarea de gaze naturale. Astfel, Romgaz este interesat de realizarea unor depozite de gaze naturale în Azerbaidjan, dar şi de producţia în câmpuri gazifere azere. Compania din Mediaş va participa la licitaţii publice de construire a unor depozite subterane, singură sau în consorţii cu alte companii. De asemenea, se doreşte livrarea de echipamente şi utilaje de foraj de la Upetrom sau alte companii române. Natig Aliyev, ministrul Industriei şi Energeticii din Azerbaidjan a completat că şi Petrom a deschis o reprezentanţă în acest stat şi analizează posibilitatea producţiei de ţiţei şi gaze naturale.
România va mai sprijini şi participarea companiilor azere ca parteneri în formarea companiei de proiect ce va construi oleoductul Constanţa-Trieste. O decizie finală privind consorţiul ce va construi acest oleoduct va fi luat de statele participante într-o întâlnire care va avea loc la sfârşitul lunii martie la Bucureşti. “Am primit ofertele comerciale din partea României şi urmează să fie analizate de structurile de specialitate. Vom analiza volumul şi capacităţile noastre, apoi riscurile şi abia apoi ne vom hotărî asupra investiţiei în proiecte”, a spus Aliyev.

 

COOPERARE. “Acest Acord va deschide noi puncte de colaborare în domeniul energetic, în special, dar şi economic în general. România acordă Azerbaidjanului o importanţă deosebită şi dorim să avem o colaborare privilegiată şi credem că relaţia România ­ Azerbaidjan va deveni una strategică”, a declarat Viorel Palaşcă. Potrivit lui, pentru ca prin Nabucco şi Constanţa- Trieste să fie pompate hidrocarburi din Asia Centrală-Kazahstan, Turkmenistan, în mod obligatoriu aceste resurse trebuie să treacă prin Azerbaidjan pentru a alimenta apoi Europa. O dată cu semnarea parteneriatului, companiile româneşti vor avea o piaţă deschisă în Azerbaidjan, în condiţiile legii de acolo. “Orice companie românească poate investi acolo unde doreşte, dacă ne stă în putere am dori să creăm un regim favorabil pentru companiile române”, a precizat şi Natig Aliyev.
“Avem două variante pentru viitor: de a aduce resurse de acolo prin relaţie directă şi la un preţ competitiv, dar pentru acest lucru trebuie să avem contacte permanente cu Azerbaidjanul, dacă nu facem asta peste câţiva ani vom aduce resurse tot de acolo, dar prin intermediari, şi evident la preţuri mult mai mari”, a completat Palaşcă.
Ministrul azer al Energiei a mai spus că ţara sa are cel mai rapid ritm de dezvoltare din lume, de peste 30% anual. Pentru 2008 Azerbaidjanul estimează că va exploata 53 milioane de tone de petrol şi 28 miliarde metri cubi de gaze naturale. Din aceasta, 10 miliarde de metri cubi de gaze sunt exploatate în acest moment din zăcământul de la Shah Deniz, la care la nivelul anului 2012 producţia va fi de 12 miliarde de metri cubi de gaz. În acelaşi timp, conform lui Aliyev, Azerbaidjanul şi-a diversificat şi căile de transport, având două la Marea Neagră şi una la Marea Caspică.

 

APROVIZIONARE. În privinţa alimentării Nabucco cu gaze naturale, reprezentanţii statului azer au spus că există o dilemă. “În acest moment, toată producţia de gaze naturale a Azerbaidjanului este contractată”, a spus Aliyev. “Nu se poate construi Nabucco fără a şti pe ce resurse se bazează şi nu putem mări mări producţia fără a şti unde vindem gazul”, a completat el. Surse apropiate negocierilor ne-au comunicat că există câteva dezacorduri în privinţa construirii consuctei trans-caspice, cea care ar trebui să unească Turkmenistanul, Kazahstanul şi Azerbaidjanul şi prin care ar trebui să fie pompate gaze gaturale către Azerbaidjan şi apoi mai departe către Europa, prin Nabucco. “În schimb, azerii au comunicat că pot asigura anual fără probleme circa 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale din necesarul de 31 miliarde al Nabucco”, au precizat înalte surse din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor. În această privinţă, oficialii azeri au anunţat că se caută investitori care să exploreze şi să pună în producţie noi “Nu trebuie uitat aspectul comercial al acestui acord. Azerbaidjanul are la momentul actual 26 de acorduri cu 32 de companii din 15 state ale lumii. Orice companie românească poate investi, dar trebuie să ţină seama că se acordă contractele în funcţie de preţul oferit, calitatea lucrărilor şi termenul de execuţie, care trebuie să fie cât mai mic”, a declarat ministrul Aliyev, atenţionând astfel că societăţile româneşti nu vor fi favorizate în faţa altora care vor veni cu oferte mai bune.

 

GAZ LICHEFIAT. Azerbaidjanul poate fi şi o sursă de gaz natural lichefiat pentru România, dacă se vor face investiţiile necesare în acest domeniu. “Pentru gazul natural lichefiat trebuie capacităţi de prelucrare şi rafinare de care Azerbaidjanul nu dispune, sau sunt foarte mici. La momentul actual, din producţia noastră (azera ­ n.r.) se acoperă consumul intern al nostru şi al Georgiei. Sun necesare investiţii masive în unităţile de prelucrare a gazului natural lichefiat şi în transport”, a competat Natig Aliyev. Numeroase state, printre care şi România, au proiecte de construcţie a unor terminale pentru importul de gaze sub formă lichefiată, pentru a-şi diversifica furnizorii şi a reduce dependenţa de livrările prin conducte.

 

ENERGIE ELECTRICå. Parteneriatul în domeniul energetic cu Azerbaidjanul are şi o latură referitoare la energia electrică. Conform secretarului de stat Viorel Palaşcă, se doresc colaborări în privinţa energiei electrice produse din surse hidro sau termo dar şi în privinţa energiilor regenerabile. “Mai exact, se analizează posibilitatea ca mai multe companii româneşti să construiască centrale termoelectrice sau hidroelectrice în Azerbaidjan, sau să ofere asistenţă tehnică. Dacă Azerbaidjanul doreşte şi energie nucleară, România poate fi un partener pentru că avem foarte multă experienţă în acest domeniu”, a precizat Palaşcă.

 

SOUTH STREAM. În privinţa gazoductului South Stream, promovat de Rusia ca alternativă la Nabucco, oficialii azeri au precizat că acesta nu va rezolva problema dependenţei faţă de Rusia. “South Stream nu va permite Europei să reducă dependenţa de monopolul rusesc de gaze naturale. Sunt două proiecte diferite, cu idei diferite: Nabucco aduce concurenţă, aduce o sursă nouă de gaze şi permite o flexibilitate în aprovizionarea pieţei. South Stream accentuează monopolul rus”, a declarat Natig Aliyev, ministrul Industriei şi Energeticii din Azerbaidjan.

 

PARTENERIAT. În schimb, dintre companiile azere, SOCAR, societatea de stat integrată din domeniul hidrocarburilor doreşte să intre pe piaţa din România. Potrivit lui Aliyev, SOCAR are două opţiuni: să aducă ţiţei brut la Oil Terminal, care apoi să fie rafinat la noi în ţară, după care benzina şi motorina să fie vândute printr-o reţea de benzinării, a SOCAR sau a altui jucător de pe piaţă. Cea de-a doua variantă luată în considerare de către azeri este aducerea directă în România a produselor finite.
Azerii au anunţat că SOCAR are proiecte de a investi în terminale de gaz sau petrol şi rafinării în Moldova, Georgia şi Turcia. De asemenea, pentru viitor are planuri de extindere şi în Polonia şi Grecia. 

×