Şomajul tehnic va costa anul acesta bugetul de stat peste 100 de milioane de euro, sumă din care vor fi menţinute locurile de muncă ale 200.000 de angajaţi.
Bugetul alocat de Guvern pentru extinderea în 2010 a şomajului tehnic va fi de 439 de milioane de lei, sumă din care se vor putea susţine plata unei părţi din salariu şi scutirea de la plata unor obligaţii fiscale pentru 200.000 de angajaţi. Bugetul care va fi alocat în acest an pentru şomajul tehnic a fost anunţat de premierul Emil Boc în discursul susţinut în Camera Deputaţilor, privind priorităţile legislative ale Guvernului. Anul trecut, de facilităţile acordate prin şomajul tehnic au beneficiat circa 5.500 de firme şi un număr total de 260.000 de angajaţi, a anunţat Boc.
Prelungirea şomajului tehnic pentru 2010 va fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă în şedinţa de guvern de vinerea viitoare şi va fi aplicată începând de luna aceasta. Decizia a fost la solicitarea partenerilor sociali, Confederaţia "Cartel Alfa", UGIR-1903 şi CONPIROM, şi reprezintă o măsură de sprijin acordată firmelor care se confruntă încă cu efectele crizei economice. În plus, Guvernul pregăteşte un act normativ prin care va acorda facilităţi fiscale pentru firmele care angajează şomeri. Una dintre măsuri vizează scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale la locurile de muncă nou-create.
BULĂ DE OXIGEN
Anul trecut, firmele aflate în dificultate au putut trimite angajaţii în şomaj tehnic prin rotaţie, pentru reducerea costurilor. Şomajul tehnic s-a acordat pentru maximum trei luni, timp în care angajatorul a putut plăti 75% din salariul personalului, iar statul nu a încasat impozitul pe venit şi a plătit în contul salariatului CAS. De şomaj tehnic au beneficiat rând pe rând aproape toate marile companii industriale. Dacia Piteşti, Arcelor Mital Galaţi, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Romvag Caracal, CFR Marfă, Fabrica de Rulmenţi din Bârlad, IAR Ghimbav, Oltchim sau Azomureş sunt doar câteva dintre companiile care au apelat anul trecut la această facilitate. Sindicatele susţin că, fără posibilitatea de a apela la şomaj tehnic, companiile ar fi fost nevoite să trimită angajaţii în şomaj permanent, situaţie care ar fi bulversat şi mai tare piaţa muncii şi ar fi ridicat numărul persoanelor fără loc de muncă la 1,3 milioane de şomeri.
Citește pe Antena3.ro