x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie South Stream: GDF se reorientează

South Stream: GDF se reorientează

08 Feb 2008   •   00:00

Grupul energetic francez Gaz de France a anunţat ieri că “a luat act” de respingerea candidaturii sale pentru a fi cel de-al şaselea partener la proiectul european de construire a gazoductului Nabucco.

Grupul energetic francez Gaz de France a anunţat ieri că “a luat act” de respingerea candidaturii sale pentru a fi cel de-al şaselea partener la proiectul european de construire a gazoductului Nabucco. Compania franceză a precizat că s-a decis să studieze alte programe de transport de gaze naturale, cum ar fi South Stream. “Am luat act de faptul că aplicarea noastră n-a fost reţinută”, a precizat purtătorul de cuvânt al grupului la două zile după intrarea RWE, a doua companie germană din domeniul energiei, drept al şaselea partener la proiectul Nabucco. “Vom purcede la studierea altor proiecte aflate în discuţie în această parte a Europei, cum ar fi South Stream”, a continuat reprezentantul companiei.

 

ANUNŢ. Renunţarea companiei franceze vine la o zi după ce un oficial turc a precizat că Turcia nu va permite accesul Gaz de France la Nabucco atâta timp cât “Franţa menţine poziţii inacceptabile în ceea ce priveşte incidentul din 1915 (masacrul armenilor – n.r.)” şi se opune intrării Turciei în Uniunea Europeană.

Gestul preşedintelui Traian Băsescu de luni, când a anunţat că “a convenit” cu Nicolas Sarkozy ca România să susţină participarea Gaz de France la Nabucco, rămâne fără efect direct. Singurul rezultat al demersului lui Băsescu a fost producerea de disensiuni în rândul statelor partenere Nabucco, care s-au împărţi în trei tabere: România, Ungaria şi Bulgaria sprijină intrarea Gaz de France la Nabucco, Turcia o respinge, iar Austria şi Germania nu au exprimat poziţii oficiale legate de subiect.

×
Subiecte în articol: economic