x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Spargerea zonei euro "va începe" în 2012. Grecia şi Italia vor părăsi în acest an moneda unică

Spargerea zonei euro "va începe" în 2012. Grecia şi Italia vor părăsi în acest an moneda unică

de Daniel Ionaşcu    |    02 Ian 2012   •   21:00
Spargerea zonei euro "va începe" în 2012. Grecia şi Italia vor părăsi în acest an moneda unică

E aproape sigur ca moneda unica a Europei se va dezintegrain urmatorii 10 ani, iar Grecia si Italia vor abandona euro in acest an, avertizeaza Centrul pentru Economie si Cercetari Economic (CEBR), unul dintre cele mai celebre grupuri britanice de analisti.

In timp ce euro si-a serbat cea de-a zecea aniversare in acest sfarsit de sap­tamana, CEBR spune ca exista 99% sanse ca moneda sa intre in co­laps in urmatorii 10 ani. "Acum pare ca 2012 va fi anul in care euro incepe sa se sparga", scrie think tank-ul.

Grupul a adaugat ca Marea Britanie este cel mai probabil deja in recesiune si ca va avea, pe langa ultimul trimestru din 2011, si in primele trei luni din 2012 scadere economica.

Masuri dure de echilibrare
"Nu este inca ceva sigur – noi estimam doar o probabilitate de 60% – dar prognoza noastra este ca pana la finele anului cel putin o tara va parasi euro si altele vor urma", a spus Douglas McWilliams, directorul executiv al CEBR.

El a adaugat ca pare "destul de sigur" ca Grecia sa paraseasca euro, iar acum este "mai probabil decat nu" ca Italia sa urmeze acelasi drum.

Ambele state au fost lovite dur de criza datoriilor si au implementat masuri dure de austeritate despre care unii cred ca vor afecta cresterea economica.

"A devenit din ce in ce mai clar anul trecut imposibilitatea politica virtuala de a ajunge la consensul necesar pentru a face ca euro sa supravietuiasca", a spus McWilliams.

"Pentru a face ca euro sa su­pra­vie­tuiasca pe termen lung, are nevoie ca statele sa fie suficient de compe­titive pentru a avea crestere economi­ca, astfel incat sa isi poata plati dato­riile", a completat directorul.

Lipsa de competitivitate
El a adaugat ca lipsa de crestere economica pentru a imbunatati pozitia in privinta datoriilor a fost "cel mai probabil lucru care va face ca, eventual, euro sa intre in colaps; acum este destul de sigur ca asa va fi". Economistii bancii britanice HSBC avertizau recent ca dezintegrarea euro poate declansa o depresiune economica la nivel mondial in eventualitatea unui colaps.

Predictia despre dezastrul euro vine dupa ce liderii europeni au avertizat ieri ca 2012 va fi un an greu.
Cancelarul german Angela Merkel a spus ca va face "totul pentru intarirea euro", iar Giorgio Napolitano, presedintele Italiei, a cerut oamenilor sa faca sacrificii pentru a preveni un colaps financiar.

Pe masura ce criza planeaza asupra intregii Europe, economistii estimeaza ca recesiunea se va intoarce in regiune in 2012, CEBR avertizand ca PIB-ul va scadea intre 0,6% si 2%.

Danemarca preia presedintia
O alta problema este ca Danemarca a preluat de la 1 ianuarie presedintia rotativa a Uniunii Europene pentru sase luni. Coalitia sa de guvernare este, insa, una sprijinita de un partid eurosceptic care este impotriva pactului fiscal. Astfel, Copenhaga trebuie sa se miste fara a declansa un referendum, scrie The Observer.

Avertismente sumbre de la inalti oficiali
Christine Lagarde, directorul general al FMI, a avertizat pe 26 decembrie ca economia mondiala se afla intr-o situatie periculoasa.

Intr-un interviu acordat publicatiei Journal du Dimanche, ea a afirmat ca zona euro atrage restul tarilor de pe glob intr-o criza economica si financiara si ca tulburari sociale risca sa se produca. "Este greu sa pui in aplicare strategii internationale de coalitie impotriva crizei. Parlamentele nationale nu sunt doritoare sa angajeze finantele publice sau sa valideze o garantie de stat pentru a sprijini alte tari. Principiul «fiecare pentru sine» castiga teren", a declarat Lagarde.

Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finante, a afirmat, intr-un interviu pentru Bild, ca "anul 2012 se anunta mai dificil decat 2011".

Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, banca centrala germana, a atras atentia guvernului sau ca nu este convingator in masurile de consolidare bugetara. Politicienii care cheltuiesc peste posibilitati ii amintesc sefului Bundesbank de "betivul care promite ca se lasa de maine, dar cere sticla de snaps astazi pentru ultima data", potrivit unui interviu acordat de Weidmann publicatiei germane Tagesspiegel, citata de Reuters.

×
Subiecte în articol: criza economica zona euro criza zona euro