x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sprijiniti exportul sau ne retragem

Sprijiniti exportul sau ne retragem

de Vali Blanaru    |    13 Sep 2005   •   00:00
Sprijiniti exportul sau ne retragem

Partidul Conservator (PC) isi va retrage reprezentantii din Executiv daca nu vor fi rezolvate, pana la sfarsitul anului, doua dintre solicitarile formulate de exportatori.

Strategia Nationala de Export ar trebui sa contina masuri pe termen scurt si mediu, cum ar fi capitalizarea bancii Eximbank si identificarea acelor produse romanesti cu o piata buna la export, care ar trebui promovate intens pentru a-si construi o marca. "Este nevoie de o decizie politica comuna, pentru ca, in fond, vorbim despre o decizie politica. In ceea ce ne priveste pe noi, Partidul Conservator, pentru a va dovedi ca suntem foarte hotarati, eu ma angajez in numele partidului sa rezolvam cat mai repede cele doua probleme, inainte de sfarsitul anului. Mai mult, ma angajez in fata dumneavoastra, daca nu vom fi in stare, ca reprezentantii nostri politici in Guvernul Tariceanu vor fi retrasi", a afirmat Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator.

IMPULSIONARE. PC este reprezentat in Guvern de vicepremierul George Copos si de Codrut Seres. Referindu-se la afirmatia sefului sau de partid, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a spus ca este o modalitate prin care ministrii conservatori "sunt impulsionati uneori" si ca va incerca sa rezolve problemele ridicate de exportatori.

Prezent la dezbatere, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, a calificat actualul capital al bancii de import-export ca fiind "o furnica" in comparatie cu nevoile beneficiarilor si cu institutiile similare de creditare din regiune. El a solicitat capitalizarea Eximbank cu circa 100 de milioane de euro.

SOLUTII. Ministrul Economiei, Codrut Seres, considera ca o solutie ar fi alocarea unor fonduri de circa 1.000 de miliarde de lei vechi de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, bani proveniti din privatizari, pentru suplimentarea fondurilor Eximbank. Banca are in prezent un capital social de 40 de milioane de euro, utilizat in principal pentru acordarea de garantii companiilor romanesti care participa la licitatiile internationale. In ceea ce priveste propunerea de sprijinire a anumitor produse pentru construirea unei bune imagini de marca, Seres a aratat ca selectia acestora trebuie facuta cu foarte mare atentie. Ministrul a spus ca, personal, considera ca ar trebui luate in calcul acele categorii care sunt deja in topul exporturilor romanesti, au valoare adaugata si sunt competitive, precum industria textila, productia de mobilier si industria IT.

PROMOVARE IN STRAINATATE
Ministrul Codrut Seres se va intalni astazi cu premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru a-i prezenta proiectul referitor la activitatea birourilor de expansiune economica. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a dat termen o saptamana ministrului Economiei sa initieze proiectul privind infiintarea birourilor de expansiune economica, pentru promovarea comertului, dupa ce a constatat ca solicitarea formulata in acest sens inca din luna mai nu a fost luata in considerare. Seres a aratat ca aceste birouri exista deja, ele fiind intr-o etapa de reorganizare. Alte masuri pe care ministrul le va prezenta premierului vizeaza schimbarea a circa 30% din reprezentantii comerciali si organizarea de concursuri pentru ocuparea altor 10 posturi din reteaua externa a ministerului.
×
Subiecte în articol: economic