Companiile care vor investi minimum tri milioane de euro vor pute beneficia de o schemă de ajutor de stat care poate ajunge până la 50% din valoarea investiţiei, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată ieri. O condiţie suplimentară va fi ca aceste investiţii să meargă spre zone mai puţin dezvoltate.
Faţă de schema de ajutor de stat din 2014 (aprobată prin Hotărârea de guvern nr. 807/2014) plafonul minim obligatoriu pentru ca investiţia să poată beneficia de ajutor de stat se reduce de la 10 milioane de euro la tri milioane de euro. De asemenea, modul de depunere a proiectelor a fost schimbat: dispare sesiunea de depunere de proiecte (30 de zile), iar proiectele se depun tot timpul, până la epuizarea bugetului schemei în valoare de 145 mil. euro, anual.
Anul acesta bugetul este de 636 milioane de lei, iar în total, schema are un buget de 1,8 miliarde de lei, cu posibilitatea majorării sumei. Valoarea ajutorului este în funcţie de regiune.
Pentru municipiul Bucureşti valoarea ajutorului de stat merge până la 10% din valoarea unui proiect, dar nu mai mult de 7,5 milioane de euro. În regiunea Vest şi regiunea Ilfov, companiile pot beneficia de un ajutor de stat egal cu 35% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 26,5 milioane euro, iar în restul ţării sprijinul din partea statului poate ajunge până la 50% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro.
Pentru a fi eligibil la finanţare, investitorul trebuie să realizeze o investiţie iniţială în România, ceea ce înseamnă înfiinţarea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unităţii, diversificarea producţiei sau schimbarea fundamentală în procesul general de producţie (pentru majoritatea regiunilor de dezvoltare) sau o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice - înfiinţarea unei unităţi noi sau diversificarea activităţii (pentru regiunea Bucureşti-Ilfov).
Nu vor fi eligibile la finanţare companiile care, în ultimul an fiscal, au avut pierderi mai mari decât jumătate din capitalul social subscris, companiile în care raportul datorii/capitaluri proprii este mai mare de 7,5 şi nici întreprinderile a căror capacitate de acoperire a dobânzilor calculate pe baza EBITDA se situează sub valoarea de 1 (în cazul întreprinderilor mari).
Prin acordarea acestei scheme de ajutor de stat, cu un buget anual de 145 de milioane de euro, se obţine un efect multiplicator în economie, prin angrenarea unor investiţii conexe, dar şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii. Prima modificare este dată de faptul că valoarea minimă a investiţiei se va reduce de la 10 milioane de euro la trei milioane de euro, pentru a da posiblitatea multor firme româneşti să poată aplica
premierul Viorica Dăncilă