x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistică: Inflaţie-record în 2007

Statistică: Inflaţie-record în 2007

de Jurnalul National    |    12 Ian 2008   •   00:00
Statistică: Inflaţie-record în 2007
Sursa foto: Rompres/

Rata înflaţiei în 2007 a fost de 6,57%, după ce preţurile de consum au crescut cu 0,64% în ultima lună a anului trecut, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică

Rata înflaţiei în 2007 a fost de 6,57%, după ce preţurile de consum au crescut cu 0,64% în ultima lună a anului trecut, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). România a ratat, prin urmare, ţinta stabilită de BNR şi Guvern, de 4%, plus/minus un punct procentual. Mai mult, cifra publicată de INS este cu aproape un punct procentual mai mare decât prognoza BNR din ultimul raport publicat în noiembrie, care indica un nivel de 5,7% pentru inflaţia de la finele anului 2007. Cu toate acestea, 6,57% este un rezultat nesperat de bun, în condiţiile în care existau voci care dădeau ca sigură depăşirea pragului de 7%.

 

MOTIVE. Ratarea ţintei şi diferenţa mare chiar dintre ultima prognoză a băncii centrale şi evoluţia preţurilor de consum anunţată de INS este explicată de analişti printr-o estimare greşită din partea BNR a evoluţiei cursului de schimb şi a influenţei preţurilor la alimente. În opinia Cătălinei Constantinescu, analist al ABN AMRO România, de­pre­cierea leului, efectele secetei şi scumpirea carburanţilor la nivel internaţional reprezintă factori care au influenţat evoluţia preţurilor în România. “Sunt factori care au fost luaţi în calcul de BNR, dar nu la magnitudinea aceasta”, a spus ea. În schimb, Florin Câţu, analistul-şef al ING Bank, a atras atenţia că, în vara anului trecut, mesajele băncii centrale arătau o preocupare mai mare faţă de dezechilibrele externe şi eventuala încetinire a creşterii economice decât pentru inflaţie.

 

CE URMEAZĂ. Toţi analiştii dau ca sigură o nouă majorare de dobândă în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR din 4 februarie. “Chiar dacă e în linie cu aşteptările pieţei, nivelul inflaţiei de la finele anului 2007 validează decizia de majorare a dobânzii de politică monetară adoptată săptămâna trecută şi întăreşte expectaţiile privind o nouă creştere a ratei în următoarea şedinţă a BNR”, a declarat Florian Libocor, analistul-şef al BRD – Groupe Société Générale.

În ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei în perioada următoare, prognozele nu sunt prea roz. Pentru primul trimestru al lui 2008, analiştii se aşteaptă la o inflamare şi mai accentuată a preţurilor, care va duce la o depăşire a nivelului de 7% pentru inflaţia anuală. “După ultimele date, inflaţia anuală din primul trimestru va urca până la un maxim de 7,4%, iar până la jumătatea anului ar putea să revină într-un interval de 7%-7,2%”, apreciază Libocor.

Sentimentul negativ al investitorilor străini va persista, iar, în aceste condiţii, cursul de schimb va fi unul dintre factorii care vor influenţa negativ inflaţia pe teremen scurt, consideră Florin Câţu şi Lucian Anghel. Anghel nu exclude eventuale intervenţii ale băncii centrale pe piaţa monetară, în condiţiile unor volatilităţi mai accentuate a monedei naţionale. El a evidenţiat faptul că tarifele la servicii reacţionează foarte sensibil la evoluţiile cursului, arătând că deprecierea leului se va resimţi şi în ianuarie la nivelul facturilor de telefonie, de exemplu, aşa cum s-a întâmplat şi în ultima lună din 2007. Pe de altă parte, Libocor reaminteşte că România a rămas în urmă cu alinierea preţurilor la energie şi, în consecinţă, există riscul unor presiuni inflaţioniste pe partea bunurilor nealimentare. Iar presiunea din partea pre­ţurilor la produsele alimentare va persista.

 

MISIUNE GREA. În aceste condiţii, atingerea ţintei de inflaţie de 3,8% plus/minus un punct procentual în 2008 va fi o misiune foarte grea pentru BNR. Analiştii consideră că banca centrala va fi forţată să se concentreze exclusiv pe reducerea inflaţiei. “Un bancher central trebuie să fie responsabil pentru inflaţie. BNR trebuie să folosească tot arsenalul pentru a asigura stabilitatea preţului şi să renunţe la alţi indicatori, cum sunt creşterea economică şi deficitul extern, care cad în responsabilitatea Guvernului”, a concluzionat Florin Câţu.

 

Surpriză

“Cursul a fost una dintre surprize. Majorarea de dobândă de la finele lui octombrie a avut un effect de o zi, pentru că investitorii străini se aşteptau deja la o mişcare, dar considerau că măsura BNR este insuficientă”

Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române

×
Subiecte în articol: economic