x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Statul, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

de Daniel Ionaşcu    |    26 Iun 2011   •   21:00
Statul, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Desi se tot lauda ca isi reformeaza pe capete companiile din subordine, statul roman le avantajeaza de fiecare data cand poate.

Autoritatile au hotarat sa treaca in categoria consumatorilor casnici si termocentralele sau centralele termice care alimenteaza cu apa calda si caldura marile orase pentru a be­neficia de mentinerea la preturile actuale la gazele naturale. In schimb, toti ceilalti consumatori industriali vor plati cu 10% mai mult incepand de la 1 iulie, a anuntat vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

In esenta, brutariile sau alte mici firme vor plati un pret mai mare pentru gaze, pe cand CET-urile, majoritatea ingropate in datorii si cu pierderi, vor avea parte de un tratament preferential. Totodata, pretul final reglementat al gazelor "creste in medie cu circa 10% pentru consumatorii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei, incepand cu 1 iulie 2011", se men­tioneaza in comunicatul institutiei.

Consumatorii industriali vor avea un cos calculat pe baza unui amestec ce contine 77% gaze din productia interna si 23% din import. Oamenii insa vor avea cosul situat la 89% productie interna si 11% gaze din import.

"Este o discriminare, nu e nici un fundament economic si creeaza o concurenta neloiala. E total neave­nita. Singura explicatie pe care o am e ca nu se vor scumpi apa calda si caldura. Principala problema e ca nu stim daca s-a facut un studiu de impact pentru a vedea cum se justi­fica aceasta discriminare", a declarat pentru Jurnalul National Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). Mai exact, pomana pe care statul o face duce la o majorare mai mult decat e cazul in dreptul firmelor. ANRE motiveaza decizia majorarii preturilor gazelor pentru sectorul industrial prin cresterea pretului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi si prin modificarea structurii amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului (CUG). Cuvinte foarte dure la adresa institutiei a avut si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Cristian Parvan, secretarul general al acesteia, a acuzat ANRE ca face ca distribuitorii de gaze sa aiba in curand "la costuri ca in Est profituri ca in Africa".

Si industria grea va fi lovita, in principal industriile chimica si siderurgica, dar si exportatorii din domeniul auto, a declarat si Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), citat de Agerpres.

Problema e cu atat mai importanta, cu cat CET-urile sunt majoritatea pe pierdere si incluse in lista companiilor monitorizate de FMI. Elcen Bucuresti este, cu 37% cota, cel mai mare producator de apa calda si caldura din tara. ELCEN avea la finele lui 2009 datorii totale de doua miliarde de lei si creante de recupe­rat de 1,29 miliarde de lei. Pierderea inregistrata la Ministerul de Finante a fost de 428 milioane de lei.

Romania a agreat cu Fondul Monetar International (FMI) liberalizarea preturilor la gaze naturale pentru companii. FMI a cerut Exe­cutivului sa prezinte pana in luna septembrie un calendar etapizat de li­beralizare a preturilor gazelor naturale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul po­pulatiei. Executivul a hotarat si eliminarea subventiilor de la autoritatile centrale pentru gigacalorie. Acum, Guvernul obliga primarii sa sub­ventioneze incalzirea populatiei, sub sanctiunea sistarii fondurilor din impozitul pe venit.

×
Subiecte în articol: economia