x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul se întoarce ca acţionar la Rompetrol, cu 40% din acţiuni

Statul se întoarce ca acţionar la Rompetrol, cu 40% din acţiuni

29 Iun 2010   •   00:00

Statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, în cazul în care KazMunaiGaz (KMG) va plăti numai 100 milioane de dolari din datoria de 2,4 miliarde lei, iar compania din Kazahstan va rămâne acţionar majoritar, a declarat Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, citat de Mediafax.

"Dacă KazMunaiGaz va plăti doar 100 milioane dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari", a spus el.

"Ultima cifră vehiculată de domniile lor este de 100 de milioane de dolari. În buget este trecută o datorie de 2,4 miliarde de lei. Deocamdată, legea nu îmi permite să accept. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea", a afirmat oficialul. El a adăugat că nu se poate ajunge în acest caz la executare silită.

De asemenea, pentru restul sumei datorate, kazahii nu au nici o propunere. Rompetrol trebuie să restituie până la finele lunii septembrie 2,4 miliarde de lei, în contul unor datorii istorice ale rafinăriei Petromidia, transformate în obligaţiuni în anul 2003. În octombrie 2003, Guvernul de atunci a convertit în obligaţiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o ordonanţă de urgenţă. Acţionarul majoritar al grupului Rompetrol era în acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. În septembrie 2007, Patriciu a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol către grupul KazMunayGaz din Kazahstan.
Dimitri Grigoriev, directorul financiar al Rompetrol, declara în luna mai că datoria nu va putea fi plătită într-o singură tranşă, una din soluţii fiind restructurarea acesteia pe următorii patru ani. Asta după ce la începutul anului, oficialii kazahi asigurau că datoria va fi plătită la timp şi întreagă.

Presa a scris în acest an că grupul kazah are nevoie să plătească doar 100 de milioane de euro şi să fie în continuare acţionar majoritar la Rompetrol Rafinare, compania care deţine rafinăria Petromidia. În schimb, kazahii au ieşit mai ieftin, cumpărând 17% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) pe bursă în urma obligării de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru efectuarea acestei operaţiuni. Pentru cei 17%, kazahii au plătit doar 66 de milioane de euro. Dacă nu efectuau aceast lucru, ar fi fost obligaţi să răscumpere obligaţiuni în valoare de 1,2 miliarde de lei (circa 275 milioane de euro) pentru a păstra controlul asupra rafinăriei. Însă în cazul convertirii restului datoriei în acţiuni şi vânzarea acestora pe bursă, statul ar ieşi în minus din cauza scăderilor masive de pe Bursa de Valori Bucureşti, înregistrate în ultimii doi ani.

×
Subiecte în articol: economic