x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul vinde 9,84% din acţiunile Petrom. 0,37 lei, preţul minim stabilit pentru o acţiune

Statul vinde 9,84% din acţiunile Petrom. 0,37 lei, preţul minim stabilit pentru o acţiune

19 Iul 2011   •   06:37
Statul vinde 9,84% din acţiunile Petrom. 0,37 lei, preţul minim stabilit pentru o acţiune

Guvernul a stabilit un pret minim de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) de 0,3708 lei/titlu, cu 2,6% sub ultima cotatie de la bursa de luni, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton.

Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de luni la pretul de 0,381 lei/titlu, informeaza Mediafax. Stabilirea unui pret minim sub cotatia de la BVB sugereaza ca gradul de subscriere nu este foarte mare.

Pretul minim de subscriere a fost stabilit ca media cotatiilor de la BVB din ultimele 52 de saptamani, potrivit unor surse guvernamentale. Operatiunea prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom are un pret maxim de 0,46 lei/titlu. Astfel, pretul minim stabilit este cu peste 19% mai mic fata cel maxim.

Daca tot pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro), iar daca tilurile vor fi vandute la pretul minim pachetul valoreaza 2,06 miliarde de lei (483 milioane euro).

Actiunile Petrom sunt suspendate de la tranzactionare pentru anuntul privind pretul minim de vanzare al actiunilor Petrom.

Operatiunea este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities. Consortiul a fost selectat la inceputul lunii aprilie. Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si ordinea in care s-au introdus ordinele.

Guvernul s-a reunit in sedinta, in aceasta dimineata, pentru a aproba strategia de vanzare a pachetului de actiuni Petrom scos la vanzare pe bursa de statul roman.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Dupa vanzarea a 9,84% din actiunile Petrom, statul roman va ramane cu 10,79% din titluri.

×
Subiecte în articol: petrom acţiuni