x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

20 Dec 2008   •   00:00
Ştiri

FINANŢARE: Secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson (foto), a cerut Congresului să deblocheze a doua tranşă de 350 de miliarde de dolari din cele 700 de miliarde destinate stabilizării financiare.



Primele 350 de miliarde de dolari au fost epuizate, a spus el. Oficialul american s-a opus alocării de fonduri pentru susţinerea sectorului auto din sumele destinate sectorului financiar, însă a recunoscut că legea aprobată în octombrie oferă Trezoreriei posibilitatea unei asemenea măsuri. Industria auto americană va primi un ajutor de 17,4 miliarde de dolari din fondurile de 700 de miliarde de dolari ale planului de stabilizare a sectorului financiar.

SCADE PETROLUL

Preţul petrolului a înregistrat vineri o nouă scădere ajungând sub nivelul de 34 de dolari pe baril, pe fondul unei diminuări continue a cererii de energie şi combustibili provocată de criza economică mondială. Este a doua scădere semnificativă din această săptămână după cea de joi, când barilul de petrol coborâse la mai puţin de 36 de dolari. Preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare din ianuarie, ajunsese vineri la 11:50 GMT la 33,58 de dolari pe baril, în scădere cu 2,64 dolari. Acesta ar putea fi cel mai accentuat declin al petrolului înregistrat în decurs de o săptămână în ultimii patru ani şi jumătate. (Diana Grădinaru)

FALIMENTE
Scăderea exporturilor şi importurilor, lipsa producţiei interne, creşterea necontrolată a taxelor şi impozitelor, majorarea dobânzilor la credite şi starea proastă a infrastructurii vor determina falimentarea a 600 de transportatori până în februarie 2009. Operatorii din transport apreciază că procentul firmelor falimentare va cunoaşte un trend ascendent pe tot parcursul anului viitor. La falimentul firmelor contribuie foarte mult şi starea proastă a infrastructurii, deoarece firmele sunt nevoite să realizeze cheltuieli ridicate, de ordinul sutelor de milioane de euro, cu reparaţiile şi întreţinerea autoturismelor. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: economic dolari