x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

18 Feb 2009   •   00:00

18 februarie 2009



VARIANTE 
Guvernul a cerut Comisiei Europene acordul pentru reducerea cu o treime a valorii triplate a taxei auto la înmatricularea vehiculelor. În urma reducerii, noua taxă va avea un nivel dublu faţă de suma percepută la data introducerii taxei pe poluare auto, în iulie 2008. În plus va creşte uşor taxa pentru vehicule non-euro şi Euro1. Modul de calcul rămâne acelaşi, doar coeficienţii se modifică, ceea ce duce la creşterea cuantumului de plată pentru maşinile non-euro sau cu standard de poluare Euro 1, cazuri în care taxa va creşte, dar nu semnificativ. Proprietarii de vehicule noi Euro 4 cu cilindree sub doi litri vor fi în continuare scutiţi.

ŞOMAJ-RECORD
Numărul celor rămaşi fără un loc de muncă la Cluj a ajuns acum la 12.300 de persoane, de la 4.000 cât erau la sfârşitul anului 2008. Mai puţin de jumătate beneficiază de o indemnizaţie de şomaj. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Cluj susţine că rata şomajului este de doar 3,5%, dar se aşteaptă ca în următoarele luni aceasta să crească brusc. În ultimii ani, pe piaţa muncii din judeţ au intrat peste 20.000 de persoane şi care vor pleca din oraş când vor rămâne fără ocupaţie. În următoarele săptămâni urmează a fi disponibilizate peste 650 de persoane, mai spune AJOFM Cluj. (Lacrima Andreica)

ESTIMARE PETROL
Preţul barilului de petrol va ajunge la 200 de dolari în următorii 3-5 ani după ce în acest an va rămâne 55 de dolari, arată un raport al Erste Group. "Era petrolului ieftin se apropie fără nici o îndoială de sfârşit, pe măsură ce rezervele acumulate cu uşurinţă şi fără costuri mari se golesc treptat", a declarat Ronald Stöferle, analist al sectorului petrolier la Erste Group. El arată că producţia de petrol este în scădere în state importante producătoare, cum ar fi SUA, Mexic şi Norvegia. Raportul mai arată că o dată ce oferta de bani din piaţă va creşte, mărfurile precum petrolul şi aurul vor creşte. (Daniel Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic