x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Apr 2009   •   00:00
CFR
Din cele trei structuri ale CFR Călători, Infrastructură şi Marfă, urmează să fie disponibilizate circa 3.800 de persoane, nu 12.000 cât susţin sindicatele. "Am luat în calcul disponibilizarea a 3.494 de angajaţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi a celor 287 de pensionari angajaţi, nicidecum a 12.000, aşa cum am aflat din presă", a declarat Constantin Axinia, subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. El susţine că ceferiştii au organizat special azi miting, deoarece ştiau că ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, nu este în ţară. Sindicatele vor păstrarea celor 63.000 de angajaţi şi mărirea salariilor. (E.S.)

RECTIFICARE BUGETARĂ
Rectificarea bugetară, aprobată ieri în Parlament, a fos necesară, întrucât bugetul trebuie adus în parametrii de stabilitate economică. "Rectificarea bugetară este mai mult decât necesară, pentru că trebuie să aducă bugetul public în parametrii de stabilitate economică, chiar în perioadă de criză", a subliniat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, la dezbaterea din Parlament. El a adăugat că România nu îşi va putea permite să rămână statul UE cu cel mai mic venit public, 32,8% din PIB, şi va fi nevoită să crească veniturile în anii viitori. Bulgaria are 40%, celelalte state membre au peste 41%, iar statele nordice - până la 55%. (D. Ivan)

LUXUL, ÎN CRIZĂ

Richemont, al doilea mare producător de articole de lux după grupul Moet Hennessy Louis Vuitton, reduce, din mai, programul de lucru la principala sa unitate de producţie Cartier din Elveţia. Din pricina crizei economice care a dus la diminuarea cererii pentru ceasuri de lux. Cartier a introdus deja, la începutul acestui an, programul scurt de lucru la o altă fabrică, mai mică, din Elveţia. Exporturile de ceasuri ale Elveţiei au scăzut în ultimele luni cu 26,6% în termeni nominali, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mare declin având loc pe segmentul produselor scumpe. (F.Z.)

RESTRUCTURARE LA GM
General Motors (GM) a anunţat că va închide fabrici, va concedia salariaţi şi va renunţa la marca Pontiac în urmă­to­rii ani, în încercarea de a convinge autorităţile americane să ajute în continuare compania cu bani. 13 fabrici din SUA vor fi închise, numărul de angajaţi plătiţi cu ora va fi redus cu 21.000 şi circa jumătate din reprezentanţele dealerilor auto ai GM vor fi desfiinţate. GM a remis, totodată, autorităţilor, spre analiză, o ofertă de transformare în acţiuni a obligaţiunilor emise de grup, în valoare de 27,2 miliarde de dolari, avertizând că dacă acestea nu se vor dovedi suficient de tentante va intra în faliment. (F.Z.)

PREMII
Băneasa Shopping City a fost desemnat "Cel mai bun proiect al anului din Eu­ro­pa de Sud-Est" în cadrul Galei Premiilor pentru industria de Real Estate din Europa de Sud-Est. Premiul pentru "Profesionistul Anului 2008" a fost acordat lui Ali Ergun Ergen, Director Executiv Băneasa Developments. "Este cea mai frumoasă recunoş­te­re pe care am primi­t-o până acum pentru tot efortul depus în dorinţa noastră de a fi cei mai buni", a declarat Ergun. GAP, Debenhams, Champion, Naturino, Okaidi, "Un, Deux, Trois" şi Be In Time vor deschide în luna mai primele reprezentanţe din România în cadrul Băneasa Shopping City.

×
Subiecte în articol: economic