x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Mai 2009   •   00:00

9 mai 2009



VERDE
Prima etapă a programului de înnoire a parcului auto, denumit şi "Rabla", ar putea să nu-şi atingă obiectivul de înlocuire a 20.000 de maşini. Situaţia s-ar putea redresa ulterior, dacă din a doua parte vor intra în program persoanele juridice, iar creditarea va fi deblocată, potrivit APIA. Programul "Rabla" din acest an ar trebui să înlocuiască în total 60.000 de maşini mai vechi de zece ani, în trei etape a câte 20.000 de unităţi fiecare. Prima de casare este de 3.800 de lei. Preşedintele APIA, Ernest Popovici, crede că provocarea nu este creşterea primei,ci acordarea posibilităţii de a accede la program şi a firmelor.

ACHIZIŢIE
Grupul International Railway Systems (IRS), deţinut de omul de afaceri Cristian Burci, a preluat pachetul majoritar de acţiuni al firmei ICIM Arad şi intră astfel pe piaţa construcţiilor. "Achiziţia marchează debutul nostru în producţia de materiale de construcţii şi construcţii în infrastructură, ceea ce va duce la diversificarea portofoliului nostru. Punem în operă strategia IRS de dezvoltare şi vom continua să explorăm alte oportunităţi", a declarat preşedintele grupului, Cristian Burci. IRS a schimbat deja conducerea ICIM, funcţia de director general fiind preluată la 1 mai de Mihaela Biriş în locul lui Ioan Teodor Faur.

MAI SCUMPE
Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea costa 5 miliarde de euro, a declarat ministrul canadian al Comerţului Internaţional, Stockwell Day, aflat într-o vizită în România. Cu un miliard mai mult decât cele mai recente estimări - din vara lui 2008 - ale autorităţilor noastre. "Costul celor două reactoare pe care Canada le va livra României ar putea fi de 5 miliarde de euro", a spus Stockwell Day. El s-a întâlnit joi cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, în cadrul discuţiilor exprimând şi disponibilitatea Canadei de a acorda finanţare pentru investiţia în cele două reactoare nucleare.

PIAŢA AUTO
Înmatriculările de automobile noi au căzut cu 58,5% în primele patru luni, la 40.173 de unităţi, iar înregistrările de maşini rulate au avansat cu 71,6%, la 99.724 de unităţi, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). În aprilie, intrările în circulaţie ale maşinilor noi au scăzut cu aproape 51,8%, de la 22.945 autoturisme în aprilie 2008 la 11.052 unităţi în luna corespunzătoare din acest an. Totuşi, faţă de luna martie, numărul maşinilor înmatriculate a crescut cu 36%, de la 8.123 de unităţi la 11.052. Pe de altă parte, piaţa second hand a scăzut cu 56,6% în aprilie, comparativ cu martie.

×
Subiecte în articol: economic