x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Iul 2009   •   00:00

30 iulie 2009



ŞOMAJ TEHNIC LA SNLO
Activitatea de subteran a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia va fi întreruptă pentru o perioadă de o lună. Cei o mie de mineri care vor intra în şomaj tehnic începând cu 14 august, după ce la 15 iunie toţi salariaţii SNLO s-au aflat într-un alt şomaj tehnic de o lună. "Cererea de lignit este în continuă scădere. Angajaţii care intră în şomaj tehnic primesc 75% din salariul de bază, plus spor de vechime", a declarat directorul general al SNLO, Daniel Burlan. În afara şomajului tehnic, în lunile aprilie - mai aproape 7.000 din 9.000 de angajaţi au fost forţaţi să intre în concediu de odihnă din acelaşi motiv. (Gabriela Mladin)

INJECŢIE CU BANI
Banca Naţională a României a injectat ieri 5,529 de miliarde de lei, circa 1,3 miliarde de euro, printr-o operaţiune prin care a împrumutat băncile pe o lună la o dobândă de 9%, egală cu rata de politică monetară. Un număr de 14 instituţii de credit au primit bani. ltima oară când BNR a pompat bani a fost la 13 iulie, când a împrumutat băncile cu 2,53 miliarde de lei. Banca centrală a acordat în luna iunie băncilor credite Lombard de 352 de milioane de lei, cea mai mare valoare din ultimele trei luni. Creditele Lombard sunt date băncilor care aflate în lipsă de bani primesc lichiditate la o dobândă penalizatoare de 13,5%. (Daniel Ionaşcu)

DISCUŢII CU FMI

Delegaţia FMI s-a întâlnit ieri-seară cu Mugur Isărescu şi ulterior cu grupul de miniştri desemnat să negocieze cu instituţia, potrivit unor surse citate de Mediafax. Reprezentanţii FMI au avut deja discuţii la nivel de experţi cu banca centrală şi cu Ministerul Finanţelor. Echipa desemnată pentru discuţiile cu FMI este formată din miniştrii Finanţelor, Economiei, Transporturilor, IMM-urilor şi Muncii şi vicepremierul Dan Nica. Grupul are mandat de principiu să abordeze temele legate de plafonul garanţiilor guvernamentale, resursele pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi deficitul bugetar. (Daniel Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic stiri