x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Aug 2009   •   00:00
SCADE INFLAŢIA
BNR a revizuit în scădere prognozele de inflaţie pentru anii 2009 şi 2010, de la 4,4% la 4,3% în 2009 şi de la 2,8% la 2,6% pentru anul viitor. Inflaţia a urcat cu 0,2% în iunie faţă de mai, în contextul majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii, în timp ce rata anuală a coborât comparativ cu luna anterioară de la 5,95% la 5,86%. Rata anuală a inflaţiei trimestriale este criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale necesită adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual. (D. Ivan)

RABLE LA SECOND
Circa 50.000 de maşini care trebuia să fie casate prin programul "Rabla" din Germania au ajuns să fie vândute în Europa de Est şi Africa, prin intermediul unei reţele infracţionale, potrivit Financial Times. Programul de înnoire a parcului auto din Germania a reuşit  să scoa­tă din uz şi să caseze circa 1,7 milioane de maşini mai vechi de nouă ani, însă serviciul de cercetare al infracţionalităţii (BDK) din cadrul Poliţiei a anunţat că 5-10% dintre automobile au ajuns să fie ex­portate, deşi figurau ca fiind maşini casate. Ministrul de Finanţe din Germania, Peer Steinbrück, a promis că va de­mara o anchetă în acest caz. (D. Ionaşcu)

PRIVATIZARE
CFR Marfă va fi privatizată în 2010, iar CFR Călători şi CFR SA vor fi restructu­rate, a declarat ieri Radu Berceanu, mi­nistrul Transporturilor, după dis­cuţia cu delegaţia FMI. "Pe CFR Marfă s-ar putea ob­ţine miliarde de euro", a spus Berceanu. În februarie, Berceanu a afirmat că privatizarea CFR Marfă, deţinută integral de Ministerul Transporturilor, nu mai este oportună, întrucât compania a trecut pe pierderi, prioritatea fiind re­dresarea si­tua­ţiei financiare a acesteia. Fostul ministru al Transporturilor Lu­do­vic Orban voia privatizarea CFR Marfă în 2008. Prin aceasta s-ar fi obţinut 2 miliarde de euro. (Daniel Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic