x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

21 Aug 2009   •   00:00

21 august 2009



DEZASTRU LA CFR
Pierderile celor trei companii feroviare de stat, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA, au totalizat anul trecut 1,21 miliarde de lei. CFR Marfă a raportat pierderi de 169,44 milioane de lei, după ce în 2007 a înregistrat un profit de 4,73 milioane de lei. CFR SA a înregistrat pierderi cu 133,8% mai mari, de la 334,46 milioane de lei la 782,236 milioane de lei. Pierderile CFR Călători aproape s-au dublat anul  trecut, de la 134,9 milioane de lei la 260 milioane de lei. Privaţii, în schimb, au înregistrat profit: Grup Feroviar Român a raportat un profit de 26,2 milioane de lei, Unifertrans are un profit de 20,9 milioane de lei.

IMPACT
Sporurile magistraţilor costă bugetul de stat 48 de milioane de lei în fiecare lună, potrivit Ministerului Finanţelor. "Impactul total este de 48 de milioane de lei pe lună pentru sporul de 50% de solicitare neuropsihică şi sporul de 15% de confidenţialitate care trebuie acordate pentru anul 2009 instituţiilor publice din sectorul de justiţie", se arată într-o precizare a MFP. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri cinci dintre recursurile declarate de Ministerul Finanţelor Publice şi Curtea de Conturi în cazul proceselor dintre magistraţi şi Finanţe în privinţa sporurilor. Decizia va duce la plăţi de
336 milioane de lei până la finele anului.

INVESTIGAŢIE
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie la ArcelorMittal Galaţi, după ce operatorul portuar Comvex Constanţa a reclamat mai multe posibile încălcări ale legii de combinat şi de alte firme din grup. Operatorul portuar a reclamat un abuz de poziţie dominantă prin exploatarea stării de dependenţă economică în care se află faţă de combinat. În iulie, ArcelorMittal a schimbat transportul de materii prime prin portul bulgăresc Burgas, ceea ce a dus la proteste comune ale Comvex si Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa şi Administraţia Canalelor Navigabile. ArcelorMittal deţine 36% din Comvex.

DISPONIBILIZĂRI
Fabrica de confecţii Secuiana din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, va disponibiliza 160 de angajaţi începând cu mijlocul lunii septembrie. Directorul fabricii de confecţii Secuiana, Dobra Laszlo, a declarat joi că circa 90% din cei disponibilizaţi sunt din sectorul de producţie, acestea fiind singurele concedieri preconizate pentru acest an. Decizia a fost luată după ce unul dintre clienţii externi a renunţat la comenzi. La fabrică vor rămâne în continuare circa 400 de salariaţi. Ultimele disponibilizări la companie au avut loc la începutul acestui an, când alţi 160 de angajaţi au rămas fără locuri de muncă.

×
Subiecte în articol: economic