x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Aug 2009   •   00:00

29 august 2009



EVAZIUNE FISCALĂ
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, ieri că "toată lumea, sau aproape toată lumea din turism", face evaziune fiscală, situaţie întâlnită nu doar la pensiuni, ci şi la hotelurile mari, unde nu se declară niciodată exact câţi turişti sunt cazaţi. Udrea a spus că are în plan modificarea legislaţiei cu privire la autorizarea pensiunilor agroturistice, precum şi realizarea unui sistem de centralizare a datelor în care hotelierii să raporteze date către minister, săptămânal. "Autorizarea unei agropensiuni duce până la 100 de milioane, ceea ce înseamnă enorm pentru proprietari şi mulţi preferă să lucreze la negru", a explicat ea.

PRIMA CASĂ

Guvernul intenţionează ca, împreună cu băncile, să reducă termenul de finalizare a dosarelor pentru "Prima Casă" şi să majoreze cu 20 de zile termenul pentru încheierea antecontractelor de vânzare-cumpărare a caselor. Premierul Boc s-a întâlnit, ieri, cu conducerea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a discuta în principal despre stadiul derulării programului. O directivă europeană ar putea bloca însă "Prima Casă", de vină fiind riscul prea mare. Introdusă anul trecut, directiva Basel II impune băncilor să retragă din circuit mai mult capital pentru a compensa riscurile.

FUZIUNE
Ministerul Transporturilor a aprobat ieri fuziunea Aeroportului Internaţional Aurel Vlaicu din Băneasa cu Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, prin înfiinţarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. "Următorul pas este aprobarea hotărârii de Guvern privind înfiinţarea companiei, apoi va urma o perioadă în care cele două aeroporturi trebuie să se pună de acord cu toate chestiunile de ordin administrativ şi juridic", a declarat Marin Anton, secretar de stat în minister. Ambele aeroporturi sunt controlate de Ministerul Transporturilor, iar Fondul Proprietatea deţine 20% din titluri. Structura va fi menţinută.

×
Subiecte în articol: economic