x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Sep 2009   •   00:00

19 septembrie 2009



NUME NOU
Petrom, prima companie a ţării, şi-ar putea schimba numele în OMV Petrom. Conducerea companiei a propus schimbarea numelui la Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) programată pentru 20 octombrie, astfel încât să încorporeze denumiera acţionarului majoritar. OMV deţine 51,011% din acţiuni, în timp ce Ministerul Economiei are 20,639%, iar Fondul Proprietatea controlează un pachet de 20,11% din titluri. în acţionariat se mai regăseşte Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 2,026% din titluri, în timp ce 6,214% din acţiuni sunt tranzacţionate la bursă. (Daniel Ionaşcu)

REORGANIZARE
Gigantul financiar Citigroup are în vedere cedarea unui pachet din Phibro, unitatea sa de comerţ cu petrol. Phibro a venit în centrul atenţiei după ce starul său, traderul Andrew Hall care o conduce, va primi în acest an o compensare în valoare totală de 100 de milioane de dolari, conform Financial Times. Vikram Pandit, directorul general al Citigroup doreşte ca Phibro să managerize active şi ale altor investitori. Phibro a fost foarte profitabilă pentru Citi în ultimii ani şi se crede că a relizat profituri de 600 de milioane de dolari anul trecut. (Daniel Ionaşcu)

TAXA "FETEŞTI"
Autobuzele care transportă elevi nu vor plăti taxa pentru podul de la Feteşti, potrivit unei decizii a Ministerului Transporturilor. "Autobuzele cu copii trec gratis podul de la Feteşti de două zile", a declarat Adrian Ionescu, directorul de Autostrăzi şi Concesiuni din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Şoferii plătesc, de câteva săptămâni, o taxă pentru utilizarea podului Feteşti-Cernavodă. Taxa este 7 lei pentru motocicletă, 10 lei pentru autoturisme şi 35 de lei pentru microbuze şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată de sub 12 tone etc. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: economic