x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Sep 2009   •   00:00

26 septembrie 2009



TRANSFER
ING va concedia în 2010 până la 280 de angajaţi din Cehia şi Slovacia, respectiv 30%-40% din forţa de muncă pe care o are în cele două state. Decizia de concediere survine în urma transferului de către grupul financiar olandez îl va face în România a unei parţi din activităţile de IT, financiare şi operaţionale din cele două ţări şi va reduce numărul de salariaţi cu 30%-40% din totalul de 700 de angajaţi, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt Alexandra Gjuric, citată de agenţia de ştiri Reuters. ING oferă în România servicii financiar-bancare, de asigurări, pensii şi management al investiţiilor. (D. Ivan)

ENERGIE

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va menţine preţurile plătite de populaţie la gaze şi electricitate la 1 octombrie. Autoritatea vrea să păstreze tarifele la nivelul actual cel puţin până la 1 aprilie 2010, a declarat preşedintele ANRE, Petru Lificiu. Preţul gazelor naturale a scăzut cu 5% la 1 iulie, după ce la 1 mai a fost redus cu 3%. Preţul plătit de populaţie pentru electricitate a fost menţinut în acest an, iar ANRE a anunţat că această este o consecinţă a crizei economice . Consumul de gaze naturale şi electricitate a scăzut, ca urmare a crizei economice, cu 25%, respectiv 10%. (Daniel Ionaşcu)

PROGNOZĂ
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează o inflaţie de 4,3% pentru acest an, uşor sub limita superioară a ţintei BNR, de 4,5%. Pentru anul viitor, Comisia estimează că inflaţia se va reduce la 3,5%. CNP anticipează că inflaţia medie se va plasa la 5,5% în acest an, uşor sub prognoza iniţială, care indica un nivel de 5,8% în 2009. Preţurile de consum s-au redus în august cu 0,19% faţă de luna precedentă, comparativ cu declinul de 0,07% din iulie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât pentru a şasea lună consecutiv, de la 5,06% la 4,96%, nivel care nu a mai fost atins din luna august 2007, potrivit datelor INS.

×
Subiecte în articol: economic