x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

02 Oct 2009   •   00:00

2 octombrie 2009



ÎNŞELĂCIUNE
Directoarea unei firme de brokeraj din Deva a înşelat timp de trei ani, fără s-o prindă nimeni, sute de persoane care doreau să investească pe piaţa financiară. Procurorii anticorupţie din Alba au pus-o sub urmărire penală pe Adriana Iuliana Constantin, director al Sucursalei Deva a SC Broker SA Cluj-Napoca, pentru înşelăciune, delapidare, fals şi uz de fals. În perioada 2005-2008, ea a întocmit portofolii în fals clienţilor şi le-a eliberat chitanţe pentru sumele primite cu titlu de investiţie, fără a le înregistra în evidenţele contabile. Directoarea şi-a însuşit banii, păgubindu-şi clienţii cu suma totală de peste 9,4 milioane de lei. (V.F.)

INVESTIŢIE
Oltchim va cumpăra toată Rafinăria Arpechim de la Petrom şi o va dezvolta împreună cu societatea petrolieră de stat SOCAR, din Azerbaidjan. "Intenţia de a dezvolta Arpechim împreună cu Socar este clară", a declarat, Tudor Şerban, secretar de stat pe probleme de energie în Ministerul Economiei. Socar încearcă de doi ani să intre pe piaţa energetică românească, iar Oltchim negociază cu Petrom tot de doi ani achiziţia părţii de petrochimie din Arpechim. SOCAR ar putea fi furnizorul a 7,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru România prin Nabucco, a mai lăsat să se înţeleagă Şerban. (Daniel Ionaşcu)

CEL MAI BOGAT
Bill Gates s-a menţinut pe prima poziţie în topul Forbes al celor mai bogaţi 400 de americani în 2009, pentru al 16-lea an consecutiv. În pofida scăderii averii cu 7 miliarde de dolari în ultimul an, fondatorul Microsoft se menţine pe primul loc al clasamentului, cu o avere de 50 miliarde de dolari. Declinul pieţelor de capital şi al sectorului imobiliar, împreună cu divorţurile şi fraudele au condus la scăderea averii americanilor foarte bogaţi pentru a cincea oară în ultimii 27 de ani, potrivit Forbes. Astfel, 314 membri din Top 400 au în 2009 averi mai mici ca în 2008, în timp ce numai 32 au înregistrat o creştere.

×
Subiecte în articol: economic