x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Oct 2009   •   00:00

3 octombrie 2009



ŞOMERI
Numărul locurilor de muncă ce vor fi disponibilizate în perioada septembrie - decembrie este de 22.848. În ultima săptămână angajatorii au anunţat că vor reduce încă 2.566 de locuri de muncă, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Numărul firmelor care au anunţat că vor face disponibilizări a crescut în ultima săptămână de la 216 la 243. Cele mai multe locuri de muncă ce vor fi disponibilizate sunt anunţate în Bucureşti (2.788). Cei mai mulţi şomeri vor fi din domeniile construcţii clădiri (2.365), tăbăcirea şi finisarea pieilor (1.959), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

RECUPERĂRI

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a prelungit programul unor compartimente din cadrul biroului din Bucureşti şi a suplimentat spaţiile de lucru cu publicul. Decizia a fost luată pentru soluţionarea rapidă a celor 9.400 de dosare blocate ca urmare a grevei magistraţilor. Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la termenul de judecată de la 1 octombrie, din cele 9.400 de cereri de înregistrare nesoluţionate ca urmare a protestului magistraţilor, a admis 7.727 de cereri de înregistrare, restul fiind amânate, respinse sau suspendate. (Daniela Ivan)

BANI
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a cerut o nouă suplimentare a resurselor Fondului, după ce liderii marilor economii au decis majorarea rezervelor instituţiei cu 500 miliarde de dolari. Recenta creştere a rezervelor FMI cu 500 de miliarde de dolari, la 750 de miliarde de dolari, are caracter temporar, întrucât trebuie aprobată la fiecare cinci ani şi poate fi activată doar în momente de criză. Se crează, astfel, "incertitudine" cu privire la măsura în care statele pot conta în permanenţă pe sprijinul Fondului. FMI a prognozat o contracţie a economiei mondiale de 1,1% în 2009.

×
Subiecte în articol: economic