x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Noi 2009   •   00:00
RABLA CONTINUĂ
Guvernul nu va face nici un pas înapoi în legătură cu Programul "Rabla", acesta urmând chiar să fie îmbunătăţit. "Am luat în calcul acordarea de mai multe tichete. Să vedem dacă putem da această facilitate şi companiilor, probabil că da, pentru a substitui ce nu merge la export", a declarat ieri Traian Băsescu. Şeful statului a vizitat ieri societatea Dacia Automobile SA - Groupe Renault. La începutul acestui an, Guvernul a decis ca numărul total de maşini casate prin Programul "Rabla" să fie majorat la 60.000 de unităţi, de la 40.000 de autovehicule în 2008, iar prima de casare a urcat de la 3.000 de lei la 3.800 de lei. (Elly Cîrstea)

OPEL
General Motors a decis să nu mai vândă Opel către consorţiul compus din canadienii de la Magna şi banca rusă de stat Sberbank. Citând ameliorarea condiţiilor de pe piaţă, GM a anunţat că va păstra Opel şi divizia britanică Vauxhall, pe care le va restructura. Trezoreria SUA, care deţine 60% din acţiunile GM, a anunţat că nu are nici o legătură cu decizia. În schimb, germanii sunt furioşi pe constructorul american. Planul iniţial era ca GM să vândă 20% către Magna, 35% către Sberbank şi să păstreze alte 35%. Grupul GAZ, deţinut de Oleg Deripaska, anunţase că va produce modele Opel. (Daniel Ionaşcu)

AVTOVAZ
Guvernul rus vrea să obţină 1,9 miliarde de dolari pentru a ţine în viaţă constructorul auto AvtoVAZ. Premierul Vladimir Putin doreşte asigurarea a 1,3 miliarde de dolari pentru reducerea datoriilor de 2,1 miliarde de dolari şi alte 410 milioane de dolari pentru modernizare şi noi modele competitive. Compania a indicat că va investi 1,4 miliarde de dolari într-o linie de modele bazate pe modelul Logan al Renault. Potrivit unei surse guvernamentale, citate de Reuters, Guvernul rus ar putea ceda controlul companiei către Renault, care deţine deja 25%. AvtoVAZ are 100.000 de angajaţi. (Daniel Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic