x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Dec 2009   •   00:00

4 decembrie 2009



ŞOMAJ ÎN SCĂDERE
Rata şomajului din Statele Unite ale Americii a scăzut de la 10,2%, în octombrie, la 10% în luna noiembrie, scrie Bloomberg. Astfel, numărul salariaţilor din SUA a scăzut cu 11.000 în noiembrie, cea mai mică reducere de la începutul recesiunii. Numărul locurilor de muncă din construcţii a scăzut cu 27.000, însă a fost echilibrat de numărul de locuri de muncă din sectorul serviciilor, care a urcat cu 58.000. Cu toate astea, analiştii au estimat săptămâna trecută că rata şomajului va depăşi 10% şi în al doilea semestru al anului viitor, chiar dacă economia va avansa cu 2,6%.

INDUSTRIA FEROVIARĂ
Reprezentanţii a patru companii din industria feroviară din Olanda vor vizita România săptămâna viitoare pentru a stabili unele parteneriate de afaceri. Cele patru companii sunt Mitron, cu activităţi în producţia de sisteme de securitate destinate transporturilor, TKF, care furnizează cabluri pentru pieţe feroviare, energetice şi maritime, Pintsch Aben, care produce sisteme de încălzire pentru infrastructura feroviară, şi BMC/ Transforma, specializată în programe de specializare în acelaşi domeniu. După vizitarea României, reprezentanţii celor patru companii se vor deplasa în Bulgaria.

AUTO
Constructorul auto italian Fiat recheamă în service pentru verificare circa 500.000 de maşini Grande Punto şi Grande Punto Abarth vândute în Europa. Maşinile din modelele precizate sunt suspecte de defecţiuni la sistemul de direcţie, scrie AFP. Acţiunea a fost iniţiată după ce grupul Fiat a primit mai multe plângeri de la clienţi nemulţumiţi. "Circa 500.000 de automobile Grande Punto şi Grande Punto Abarth, din care jumătate vândute în Italia, au fost chemate pentru verificare, din cauza unei posibile anomalii la nivelul coloanei de direcţie", au anunţat reprezentanţii Fiat.

GENERAL MOTORS
Constructorul american General Motors (GM) poate rezolva problemele Opel fără ajutorul statelor în care compania germană are operaţiuni, a declarat Rainer Bruederle, ministrul Economiei din Germania. Grupul american a renunţat la planurile de vânzare a unei participaţii de 55% la Opel către consorţiul format de producătorul canadian de piese auto Magna şi banca rusească Sberbank, preferând să păstreze compania şi să o restructureze. GM a anunţat că are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru restructurarea companiei, sumă din care poate asigura 600 de milioane de euro.

LICITAŢIE
Hidroelectrica achiziţioneză servicii de telefonie mobilă pe patru ani, în valoare de 2,14 milioane de euro, cu TVA, urmând să organizeze în acest sens o licitaţie deschisă în luna ianuarie. Producătorul de electricitate va achiziţiona servicii de telefonie mobilă în două loturi, cu o valoare de aproape 1,33 milioane de euro, respectiv 810.000 de euro, cu TVA, potrivit anunţului public pe SEAP. Pentru primul lot, Hidroelectrica ar putea solicita între 880-1.400 de abonamente şi flux digital (ISDN) cu 30 de linii fixe, iar pentru al doilea lot ar putea fi necesare între 605 şi 1.000 de abonamente.

BURSA, ÎN VACANŢĂ
Ultima zi de tranzacţionare din 2009 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi 24 decembrie, urmând ca tranzacţiile să fie reluate la 4 ianuarie. Conducerea Bursei a propus brokerilor două variante pentru programul din perioada Sărbătorilor de iarnă, respectiv ca tranzacţiile să se deruleze până la 24 decembrie sau 30 decembrie, a declarat directorul general al BVB, Anca Dumitru. Unii brokeri au propus o vacanţă mai mare, începând cu 22 decembrie.

LOCUINŢE
Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a recepţionat în noiembrie 420 de locuinţe destinate închirierii de către tineri. Astfel, după primele 11 luni ale anului, numărul total al acestui tip de unităţi locative construite prin ANL a ajuns la 3.015. Apartamentele au fost dezvoltate în judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa şi Timiş, potrivit Ministerului Dezvoltării. Locuinţele se acordă tinerilor cu vârsta între 18 şi 35 de ani, care nu au un apartament în proprietate sau cărora nu le-a fost repartizată o locuinţă prin acest program. Repartizarea se face de către primărie.

PETROL
Preţul petrolului a scăzut vineri, pentru a treia zi consecutiv, sub 76 dolari pe baril. Scăderea a fost posibilă în urma datelor privind contracţia sectorului american al serviciilor în noiembrie şi a nervozităţii investitorilor înainte de publicarea datelor de pe piaţa muncii din SUA, transmite Reuters. Preţul petrolului destinat pieţei americane era cotat în scădere cu 57 de cenţi, la 75,89 dolari pe baril, după ce joi a închis cu un declin de 14 cenţi, la 76,46 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a coborât cu 51 de cenţi, la 77,85 dolari pe baril.

AJUTOR
Asociaţia MAME lansează proiectul umanitar "Atinge o Stea", care vine în sprijinul micuţilor bolnavi, care sunt trataţi în secţia de pediatrie I şi II a Spitalului Fundeni. Prin acest proiect, Spitalul Fundeni va fi dotat cu un aparat ecograf performant. Asociaţia organizează în seara zilei de 12 decembrie un Cocktail&Licitaţie la Palatul CEC în vederea strângerii de fonduri. După o cină gustoasă şi o seară distinsă, invitaţii vor participa la o licitaţie specială. În plus, pentru a-i sprijini pe micuţii care au cu adevărat nevoie de ajutor, pot fi făcute donaţii în conturile asociaţiei: Banca Transilvania SA, Sucursala Iancului. Cont RON: RO03BTRL04401205N75044XX
Cont EURO: R075BTRL04404205N75044XX.

×
Subiecte în articol: economic