x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

23 Iun 2010   •   00:00

23 iunie 2010

CRESC DOBÂNZILE LA EURO
Rata Euribor la trei luni, dobânda-cheie pentru piaţa interbancară în moneda euro, a urcat ieri la maximul ultimelor opt luni, de 0,737%, încrederea investitorilor continuând să se deterioreze pe fondul crizei datoriilor de stat din Europa, transmite Reuters. Băncile vor putea opta şi pentru refinanţarea datoriilor prin credite pe termen scurt. Problemele legate de deficit şi datorii care afectează Grecia şi alte state din zona euro expuse la presiuni financiar-fiscale au readus în centrul atenţiei temerile privind situaţia băncilor din regiune şi au determinat BCE să introducă noi operaţiuni de creditare şi să renunţe la politica tradiţională de a nu cumpăra obligaţiuni de stat. Dacă încrederea investitorilor va continua să scadă în euro, atunci rata Euribor va creşte. În acest fel, creditele în euro se vor scumpi.

CREDITE FĂRĂ COMISIOANE DE RAMBURSARE
Ordonanţa privind contractele de credit pentru consumatori a intrat în vigoare luni, 21 iunie, prevederile noului act normativ aplicându-se atât contractelor noi, cât şi celor aflate în derulare, indiferent de valoarea acestora. Instituţiile de creditare au la dispoziţie 90 de zile pentru modificarea prin acte adiţionale a contractelor de creditare aflate în derulare în conformitate cu noile reglementări, precizează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Ca noutate, Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 prevede un comision de rambursare anticipată de maximum 1% pentru creditele cu dobândă fixă şi interzice perceperea vreunui comision de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă. Totodată, numărul comisioanelor aferente derulării contractului de credit este limitat la patru (comision de administrare credit, comision de penalizare pentru întârzierea la plată, comision de rambursare anticipată dacă dobânda e fixă şi comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor).

FORMULAR STANDARD PENTRU CREDITE NOI
Persoanele care doresc să facă un credit sunt sfătuite de Protecţia Consumatorului să ceară formularul standard cu parametrii tehnici ai creditului şi să verifice dacă acesta a fost completat cu toate informaţiile privind costul creditului. Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a intrat în vigoare luni, 21 iunie. Formularul va permite o comparare transparentă a ofertelor băncilor, astfel încât clientul să aleagă cea mai avantajoasă ofertă, deoarece conţine suma totală de rambursat. Contractul de credit trebuie studiat în linişte acasă, înainte de a-l semna, şi pentru neclarităţi trebuie cerută părerea unui consultant.

×
Subiecte în articol: economic