x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stirile zilei

Stirile zilei

14 Iun 2005   •   00:00

Sondaj - Topul oamenilor fericiti

Conform unui studiu realizat de Neogen, 70% dintre romani cred ca cei mai fericiti sunt cei cu propria afacere, urmati fiind de artisti, scriitori si muzicieni, cu 16%, si cei care muncesc in strainatate, cu 8%. Numai pentru 5% dintre romani lipsa unui loc de munca inseamna cea mai mare fericire. 17% dintre persoanele cu venituri sub 150 de euro pe luna sunt de parere ca cei mai fericiti sunt artistii, iar in functie de cresterea venitului, creste si procentul celor care sustin ca pentru a fi fericit trebuie sa lucrezi pentru tine - 72%. (Elena Stan)

Mediu - Lubrifiantii nu sunt reciclati

In timp ce sute de tone de lubrifianti sunt deversate in natura, numai o mica parte este reciclata. "Problema este destul de grava in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru ca in tarile din vestul Europei deversarea substantelor periculoase poate conduce la inchiderea companiei in cauza", a explicat Daniel Condratov, directorul Lubrichem, patronatul producatorilor si importatorilor de lubrifianti, chimicale si accesorii auto. Lubrichem, impreuna cu autoritatile vor controla destinatia lubrifiantilor dupa utilizare.

Investitie - Avioane de 15 miliarde de dolari

Compania Qatar Airways intentioneaza sa achizitioneze pana la 60 de aeronave medii Airbus A350, pentru suma de 10,6 miliarde de dolari, au anuntat ieri, la targul aeronautic de la Paris, oficialii liniei aeriene arabe. Grupul arab a mai informat ca are in vedere cumpararea a cel putin 20 de aeronave Boeing 777, de dimensiuni mai mari decat modelul A350, pentru aproximativ 4,6 miliarde de dolari. Acordul va impulsiona vanzarile Airbus, care deja intampina dificultati in ceea ce priveste proiectul aeronavei A350.

Integrare - Bancile, pregatite pentru UE

Sistemul bancar roman este pregatit pentru momentul aderarii la Uniunea Europeana. "Bancile sunt pregatite sa faca fata concurentei din statele membre UE. Acestea se afla intr-o stare deosebit de buna, de credibilitate", a explicat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. "In domeniul bancar au fost indeplinite majoritatea conditiilor impuse de UE: s-a introdus sistemul electronic de plati de mare si mica valoare, a fost infiintat Biroul de Creditare, au fost implementate standardele de raportare financiara, iar in perioada imediat urmatoare va fi introdus sistemul de gestiune a titlurilor de stat si va avea loc denominarea", a declarat Radu Gratian Ghetea. (Elena Stan)

Bursa - Tranzactii extrabursiere

Piata de negociere extrabursiera pentru tranzactii cu actiunile mai putin lichide de pe Rasdaq va fi operationala in cateva zile, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache. "Este un mecanism de tranzactionare specific pietelor extrabursiere, care prefigureaza sistemul alternativ de tranzactionare (ATS). Pe aceasta piata vor fi tranzactionate societatile cu lichiditate mai redusa, in prezent listate pe RASDAQ. Crearea acestei piete este un prim pas spre procesul de consolidare tehnica a pietei de capital", a aratat Farmache.

Obligatiuni - Strazi de 200 de miliarde de lei

Municipalitatea Timisoara va lansa azi pe piata interna o emisiune de obligatiuni in valoare de 200 de miliarde de lei, cu o dobanda de 8,25% pe an. Titlurile au o valoare nominala de un milion de lei, iar valoarea minima de achizitie este de 25 de obligatiuni. Rambursarea va avea loc in rate semestriale, termenul final fiind 1 martie 2011. Fondurile obtinute sunt destinate finantarii lucrarilor de investitii si modernizari la principalele artere din Timisoara, in completarea creditelor BEI.
×
Subiecte în articol: economic