Menţinerea în funcţiune a Fabricii de apă grea de la Drobeta-Turnu Severin nu se mai justifică în condiţiile în care stocul de apă este excedentar, chiar şi în condiţiile în care ar fi puse în funcţiune reactoarele 3 şi 4.
Valoarea stocului este de aproximativ un miliard de euro şi, potrivit unei evaluări făcute de Nuclearelectrica, în acest moment ar exista un surplus de aproximativ 400 de tone de apă grea.
Evaluarea a luat în calcul consumurile medii anuale de apă grea înregistrate la unităţile 1 şi 2. În schimb, o altă evaluare realizată de către reprezentanţi ai Centrului pentru Inginerie Tehnologică Obiective Nucleare (CITON), arată că surplusul ar fi de numai 60 de tone, la această cantitate ajungându-se după ce s-au luat în calcul specificaţiile proiectantului canadian, compania AECL (AtomicEnergy of Canada Limited).
De la 1 octombrie vor fi disponibilizate 1.525 de persoane, urmând ca în cea de a doua tranşă să fie disponibilizate alte 520 de persoane. După cum ne-a declarat liderul de sindicat Alexandru Tănase, în final în fabrică ar urma să mai rămână 100 de angajaţi care vor avea ca sarcină gestionarea stocului de apă grea, având în vedere că acesta trebuie menţinut la parametrii la care a fost produs timp de 60 de ani.
Regia a intrat în insolvenţă, în septembrie 2013, cu datorii de circa 150 de milione de euro, la milioane în anul 2014. Potrivit ultimului raport al firmei de insolvenţă, până la sfârşitul lunii iunie, compania a acumulat datorii în valoare de care s-au adăugat încă 15 311. 982.135 lei, către furnizori şi bugetul de stat.
Cea mai mare datorie este către Complexul Energetic Oltenia, aceasta depăşind 128 de milioane de lei. Săptămâna aceasta, salariaţii fabricii au ieşit din nou în stradă, cerând Guvernului plata salariilor restante și locuri de muncă.