x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SUA acordă 19,5 milioane de dolari pentru securitatea energetică a R. Moldova

SUA acordă 19,5 milioane de dolari pentru securitatea energetică a R. Moldova

02 Noi 2022   •   15:47
SUA acordă 19,5 milioane de dolari pentru securitatea energetică a R. Moldova

SUA va acorda ajutor financiar în valoare de 19,5 milioane de dolari Republicii Moldoba pentru securitatea energetică a acestei țări, după ce Comisia de politică externă a avizat iniţierea negocierilor şi semnarea celui de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență dintre Chișinău și Washington, anunță Radio Chișinău.

Banii vor fi folosiți pentru conectarea la sistemele energetice europene, atragerea investițiilor îmn producția de energie, diversificarea furnizorilor de gaze și creșterea eficienței energetice.

Amendamentul 14 stabilește și condițiile privind contribuţia USAID, în valoare de 30 de milioane de dolari, oferită guvernului de la Chișinău. Fondurile vor fi destinați achiziției de electricitate de la furnizori din Ucraina în perioada mai-septembrie 2022.

Acordul de asistență dintre SUA și R. Moldova a fost semnat în 2016 și este valabil până în 2025. 

Deciziile privind aprovizionarea cu energie vine în contextul în care R. Moldova era puternic dependentă de livrările de gaze naturale din Rusia. Însă poziția anti Moscova a autorităților pro-occidentale de la Chișinău au supărat Moscova iar Gazprom a redus drastic livrările și a fost negociat un preț extrem de mare. 

×
Subiecte în articol: republica moldova ajutor financiar sua