Iar asta îi determină pe analişti să caracterizeze acest interes pentru o companie cu o marjă de 47% şi o evaluare de 10 ori profitul net ca fiind „foarte ridicat” şi să întărească afirmaţiile conform cărora lichiditatea scăzută din ultimele luni de la Bursa de Valori Bucureşti a fost într-adevăr din cauza faptului că investitorii stăteau pe margine pentru acest IPO.
Astfel, în doar două zile, micii investitori au luat 63% din tranşa adresată lor, adică au introdus ordine de 830 milioane de lei, arată calculele realizate de Ziarul Financiar. Pe 23 şi 26 iunie numărul de acţiuni subscrise de investitorii de retail s-a ridicat la 7,4 milioane de unităţi, ceea ce la un preţ de subscriere de 112 lei pe unitate înseamnă plasamente de aproximativ 830 mil. lei (165 mil. euro).
„De la debutul ofertei am observat un interes foarte ridicat pentru acţiunile Hidroelectrica. Asta ne confirmă faptul că într-adevăr banii aşteptau de pe margine această listare şi trebuie să ţinem cont de faptul că este foarte posibil ca un număr mare de subscrieri să vină în ultima zi a perioadei cu discount”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.
Spre comparaţie în prima zi a IPO-ului numărul de acţiuni subscrise a fost de 3,4 milioane de unităţi, adică circa 380 mil. lei. Cu alte cuvinte luni - în a doua zi a ofertei – investitorii au mai subscris de aproximativ 450 mil. lei prin trimiterea achiziţiei a 4 milioane de acţiuni.
Investitorii de retail au alocate 11,7 milioane de acţiuni în oferta de listare. Până acum ei au acoperit 63% din tranşa adresată lor. „Interesul pentru aceasta ofertă este mare. Sunt solicitări multe de deschideri de cont”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani şi unul dintre cei mai vechi brokeri ai pieţei. „Deocamdată ordinele sunt doar cu bani. Urmează, probabil să apară şi ordine garantate, conform prevedrilor legale în vigoare”, adaugă el.
Fondul Proprietatea a scos la vânzare 78 milioane de acţiuni H2O la un preţ cuprins între 94 lei şi 112 lei pe acţiune. Din acest pachet, 15% - adică 11,7 milioane de acţiuni – sunt adresate investitorilor de retail în timp ce restul merg către instituţionali, cei din urmă fiind şi cei care vor decide preţul ofertei.
Pe de altă pare luni după-amiază Bursa de la Bucureşti nu mai era caracterizată de aceeaşi presiune la vânzare precum a fost în şedinţa de vineri când mulţi investitori vindeau din pachete pentru a face rost de lichidităţi în vederea subscrierii la Hidro. Indicele BET scădea cu 0,15% la închiderea subscrierii pentru Hidro (17:00) pe tranzacţii cu acţiuni de 26 mil. lei.
(sursa: Mediafax)