x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Suez pledează pentru un regulator unic european

Suez pledează pentru un regulator unic european

12 Apr 2008   •   00:00

Grupul franco-belgian Suez doreşte o autoritate europeană unică în scopul regularizării pieţei



Grupul franco-belgian Suez doreşte o autoritate europeană unică în scopul regularizării pieţei. Gerard Mestrallet, preşedintele-director general al Suez, a precizat că “trebuie mers mai departe în realizarea unei mari pieţe unice a energiei în Europa”. Mestrallet a precizat că mai întîi trebuie să existe un regulator comun, apoi unic. El a apreciat că măsura este necesară pentru ca transportul energiei electrice să se efectueze mai uşor, deoarece codurile pentru rutele electrice sînt diferite de la un stat la altul. “Dacă vrem cu adevărat o piaţă unică trebuie ca şi codurile rutelor să fie aceleaşi pretutindeni şi trebuie să avem un jandarm unic”, a explicat Mestrallet.
Preşedintele-director general a subliniat şi lipsa de capacităţi de producţie şi de interconexiune între statele europene, ca şi o lipsă de viziune comună a UE.


“Europa este cea mai mare consumatoare de energie din lume, însă ea singură nu are o geostrategie energetică. Toate marile uzine economice din lume au una”, a reclamat Mestrallet. “Ca şi grup privat, eu reclam încă din 2004 o politică energetică europeană. Europa a făcut alegerea liberalizării în sectorul electricităţii şi al gazului, gîndindu-se că această liberalizare singură va face preţurile să coboare”, a mai spus preşedintele Suez.


Mestrallet, al cărui grup va fuziona cu Gaz de France pînă la finele primului semetru, a mai reafirmat şi opoziţia sa pentru proiectul Comisiei Europene de separare patrimonială între activităţile producţiei şi transportului energiei. De asemenea, el a criticat şi distincţia făcută între energiile regenerabile şi cea nucleară în obiectivele UE de reducere a gazelor cu efect de seră.
Europa a făcut alegerea aplicării protocolului de la Kyoto singură, în avans, dar asta s-a tradus printr-un supracost. Este important ca noi să ţinem cont de această realitate în încercarea de aprovizionare a clienţilor europeni cu energie competitivă. Nuclearul are locul său”, a declarat Mestrallet. El a mai spus că Europa trebuie să investească 1.000 de miliarde de euro din acest moment pînă în 2030 pentru a putea reduce pînă în 2020 emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% şi să crească ponderea energiilor regenerabile la 20% faţă de 8,5%, cît este acum.

×
Subiecte în articol: economic