x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sufocaţi de gunoaie, după eliminarea taxării la groapă

Sufocaţi de gunoaie, după eliminarea taxării la groapă

de Cristian Anton    |    05 Iul 2017   •   13:15
Sufocaţi de gunoaie, după eliminarea taxării la groapă
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

România ar putea intra în infringement pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020, urmând să plătească penalităţi până la 200.000 de euro pe zi din anul 2021, în condiţiile în care aplicarea taxării la groapă a deşeurilor cu 80 de lei pe tonă a fost suspendată de Guvern până în 2019, afirmă reprezentanţii Coaliţiei pentru Economie Circulară din România. În prezent, suntem, de departe, pe ultimul loc în UE la gestionarea deşeurilor.


Ordonanţa de Urgenţă 48/2017, emisă de Guvernul României fără consultare publică şi intrând în vigoare imediat, care modifică şi completează OUG 196/2005, privind Fondul pentru Mediu, suspendă aplicarea taxării la groapă a deşeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019. Prin această măsură forţată, după doar câteva luni de normalitate, depozitarea la groapă nu se mai penalizează, până în anul 2019, cu 80 de lei pe tonă, generând efecte devastatoare asupra mediului înconjurător, asupra poziţiei României în statisticile europene şi asupra eforturilor de reciclare din România, arată Coaliţia. Se remarcă poziţia surprinzătoare a Ministerului Mediului, “care pare că a uitat că principala sa obligaţie este protejarea mediului înconjurător şi a României de penalităţile de infringement”, ordonanţa având ca efect direct “accelerarea umplerii depozitelor de deşeuri şi aşa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren şi afectarea pânzei freatice, conducând, în cele din urmă, la îngroparea României sub un munte de gunoaie”, susţine Coaliţia.

Situaţie catastrofală

Comisia Europeană (CE) a dat în judecată de mai multe ori România din cauza deşeurilor, ţara noastră ajungând, la propriu, groapa de gunoi a Europei. România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. În 2015, aceasta a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%. Mai mult, România se află, detaşat, pe ultimul loc la reciclarea deşeurilor. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spunea în primăvară că reuşim să reciclăm doar 5% din deşeuri, iar în ultimele declaraţii avansa un procent catastrofal, de 2%. În comparaţie, penultima ca “performanţă” este Bulgaria, cu 20%.

 

România este singura ţară din UE care încurajează depozitarea deşeurilor la groapă
 

×