Primele subscrise pe RCA au crescut de la 38% în anul 2013 la 43,61% în prima jumătate a anului 2014, ajungând la 1,39 miliarde lei, potrivit unei analize efectuate de UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România). Concluzia este că ponderea importantă pe care o deţin poliţele RCA în piaţa românească de profil
generează turbulenţe semnificative pentru întregul sistem de asigurări. Studiul care s-a efectuat în mai multe ţări europene a reliefat şi faptul că primele medii practicate în 2013 pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto din România au continuat să se menţină la un nivel scăzut, comparativ cu alte ţări. Nivelul primei medii aferente clasei RCA în România s-a situat, în 2013, la 114 euro. Prin comparaţie, acelaşi indicator a fost de 201 euro în Croaţia, 141 euro în Portugalia. Valori mai mici decât în România au fost înregistrate, însă, în Polonia (103 euro) şi în Ungaria (65 euro).
Totuşi, în Italia, ţară comparabilă cu România din punct de vedere al nivelului despăgubirilor plătite în medie pentru vătămări corporale, prima medie s-a situat la valoarea de 436 euro, în 2013.
Dauna medie continuă să crească
Valoarea daunei medii consemnate pe piaţa RCA şi-a menţinut tendinţa de creştere, de la 1.252 euro în 2011 până la 1.385 euro în 2013. Majorarea a fost determinată de despăgubirile pentru vătămări corporale şi deces, care au ajuns, anul trecut, să deţină o pondere de 19,16% în totalul despăgubirilor plătite de asigurătorii români, la acelaşi nivel cu piaţa din Italia, pe fondul unui număr de solicitări în creştere, alături de o practică neunitară a instanţelor de judecată.
Valori mai reduse ale daunei medii au fost regăsite în Polonia (1.287 euro) şi Letonia (1.070 euro), în timp ce în ţări precum Ungaria, Portugalia sau Croaţia acestea au depăşit pragul de 1.500 euro. Indicatorul care măsoară cel mai bine profitabilitatea unui segment de asigurare şi anume rata combinată a daunei, a înregistrat cea mai ridicată valoare dintre toate ţările analizate, respectiv 130,8%. Rata combinată a daunei include alături de rata daunei şi rata cheltuielilor de achiziţie şi administrare aferente unei clase de asigurări. Aşadar, luând în considerare aceste cifre, asigurătorii români au cheltuit 130,8 lei pentru fiecare 100 de lei.
Vestea bună este că frecvenţa daunei a rămas în jurul valorii de 7%, constant în ultimii 3 ani. Comparativ cu alte ţări incluse în această analiză, procentul este unul destul de ridicat, fiind depăşit doar în Turcia (8,2%), Marea Britanie (10,1%) şi Cipru (12,1%). Pe de altă parte, în Ungaria sau Letonia, acest indicator a fost de 3%, respectiv 4%. Italia, ţară care are o daună medie similară cu cea din România, prezintă o frecvenţă a daunei de aproximativ 6%.
Citește pe Antena3.ro