Două firme din Moldova cu pedigree penal vor întreţine în următorii trei ani drumurile din administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plăteşte peste 80 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor vor merge la Eky Sam SRL, firmă condamnată definitiv alături de patronul său într-un dosar de corupţie cu fonduri europene şi Tancrad SRL, de asemenea judecată pentru corupţie într-un dosar care îl viza pe fostul baron local brăilean Bunea Stancu.
CNAIR a încheiat pe 14 august 2018 un acord cadru valabil 36 de luni pentru lucrări de întreţinere a drumurilor din cadrul DRDP, în valoare de 361.032.219,43 lei, fără TVA. Potrivit datelor publicate de Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), 14 firme au licitat pentru cele nouă loturi de lucrări, iar din acestea au fost atribuite doar cinci, împărţite între trei companii. Danlin XXL SRL din Secuieni (Neamţ) va primi 56.312.955,67 lei pentru întreţinerea a două loturi, Tancard SRL din Galaţi încasează 24.158.126,44 lei pentru un lot, iar grosul merge către Eky Sam SRL din Târgu Frumos, firmă ce beneficiază de 91.698.610,31 lei pentru lucrări la două loturi.
Salariu uriaş din banii luaţi de la stat
Dacă despre Danlin XXL, firmă patronată de Dan Amurăriţei, nu există referinţe la vreun cazier penal, cu totul altfel stau lucrurile în privinţa celorlalte două. Eky Sam SRL a fost condamnată definitiv în mai 2018 de Curtea de Apel Iaşi la plata unei amenzi penale de 75.000 de lei pentru complicitate la obţinerea de fonduri cu documente false şi plata de despăgubiri civile de 638.040,04 lei, dar a fost achitată pentru fals în înscrisuri, infracţiune pentru care fusese condamnată de tribunal.
Afaceristul Ioan Echimov apărea în 2016 în evidenţele fiscului ieşean cu un salariu lunar net uriaş pentru orice entitate comercială din lume: nu mai puţin de 38.000 de euro, bani încasaţi de la firma sa, abonată la contracte cu statul.
De asemenea, instanţa a dispus sechestru pe averea patronului Ioan Echimov până la recuperarea prejudiciului produs de firma sa. Eky Sam SRL şi patronul său au fost trimişi în judecată de DNA în noiembrie 2013, pentru fapte comise în 2008, când au girat cu acte false obţinerea de către Primăria Ion Neculce din judeţul Iaşi de fonduri europene prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Eky Sam SRL este considerat cel mai mare asfaltator din Iaşi, cu aproape 180 de contracte primite în perioada 2007- 2018, toate la primării şi instituţii din judeţ, în valoare totală de 87,5 milioane de euro. Firma a raportat pentru anul 2017 afaceri de 45,8 milioane de lei şi un profit net de doar un milion de lei, cu 161 de angajaţi.
Judecaţi alături de baronul Bunea Stancu
Probleme penale are şi Tancrad SRL din Galaţi. Unul din marii asfaltatori ai Moldovei a derulat anul trecut afaceri de 172 milioane de lei şi un profit net de 3,3 milioane de lei, cu 707 angajaţi şi este deţinută de Elena Stăncic şi fiul acesteia, Cristian Stăncic. În octombrie 2014, Tancrad SRL şi Cristian Stăncic erau trimişi în judecată de DNA pentru cinci fapte de instigare la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite şi uz de fals, într-un dosar de corupţie care îl viza pe celebrul baron PSD Gheorghe Bunea Stancu, cu un prejudiciu de peste 2,9 milioane lei pentru Consiliul Judeţean Brăila.
460 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Tancrad de la stat
Tancrad este un colos al contractelor publice: peste 660 de lucrări a primit firma judecată pentru corupţie, marea majoritate în zona Moldovei şi Galaţiul natal, în intervalul 2007- 2018. Potrivit topurilor de specialitatea, familia Stăncic face parte din categoria celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 25 milioane de euro.