x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tarata ia de la stat mai mult decat da

Tarata ia de la stat mai mult decat da

15 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Arendasul terenurilor din Insula Mare a Brailei a primit subventii de la stat cu aproape 10 miliarde de lei mai mult decat a platit redeventa Agentiei Domeniilor Statului.
CRISTIAN IONITA

Potrivit reprezentantilor Agentiei Domeniilor Statului, deputatul PSD de Neamt Culita Tarata si-a achitat restantele pe 2004 in contul redeventei pentru terenul Insulei Mari a Brailei, platind pana in luna mai a anului in curs suma de 24,65 miliarde de lei. Pe de alta parte, din datele Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) a judetului Braila rezulta ca societatea lui Culita, TCE Trei Brazi, a primit in 2004 subventii totale de peste 34,35 miliarde de lei pentru culturile din Insula.

Comparand cele doua sume, rezulta ca societatea care lucreaza terenul agricol din Insula a primit in primele cinci luni ale acestui an cu 9,7 miliarde de lei mai mult din partea statului decat a dat acestuia pe redeventa.

Incasari in 2004

Potrivit datelor furnizate de DADR Braila, TCE Trei Brazi a folosit 3.980 de tone de samanta, primind o subventie totala in 2004 in valoare de 16,07 miliarde de lei. Tot anul acesta, in conformitate cu HG nr. 1458, privind declararea starii de calamitate naturala in agricultura pentru cultura de grau de toamna, firma deputatului a primit mai bine de 18,27 miliarde lei subventie pentru 5.453 hectare de cultura afectate.

La cele 34,35 miliarde incasate ca subventie pentru Insula se mai adauga 11,29 miliarde primite de la DADR Neamt, pentru ca deputatul are si acolo o exploatatie agricola cu 2.300 de hectare de teren agricol, 800 de capete de bovine, 1.100 de porci, 1.900 de capre si oi si 3.900 de pasari.

62 miliarde, primite in 2003

Anul trecut, Culita Tarata a primit o subventie totala de 44,62 miliarde de lei pentru exploatatia agricola din Insula. Pentru productia de grau, floarea-soarelui si soia (37.701 hectare), acesta a incasat 11,47 miliarde de lei. Pentru samanta a incasat 644 de milioane de lei, la care se adauga 31,50 miliarde de lei despagubire pentru culturile afectate de inghet. Tot in 2003 a primit un rest de subventie de 998 de milioane din 2002 pentru cultura de porumb. Pentru exploatatia agricola din Neamt, deputatul PSD a primit anul trecut 10,39 miliarde pentru sectorul vegetal si 6,91 miliarde pentru sectorul zootehnic.

Tragand linie, TCE Trei Brazi a primit subventii totale in cursul lui 2003 de aproape 62 de miliarde si a platit o redeventa pentru terenul din Insula de 76 de miliarde de lei.

AMANARE

ADS pare tentanta sa renunte la datoria de 30 miliarde de lei pe care firma SC TCE Trei Brazi detinuta de Culita Tarata ar fi trebuit sa o plateasca inca de anul trecut ca redeventa. Dupa ce ADS a pierdut procesul intentat societatii TCE Trei Brazi, iar decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care instanta de judecata respinge actiunea formulata, recursul Agentiei se lasa asteptat. Ultima hotarare a instantei spune ca "prin decizia commerciala nr. 197R din 5.03.2004 s-au decis urmatoarele: respingerea actiunii in anulare ca nefondata. Obliga petenta (n.r. - ADS) la plata sumei de 100.000.000 lei catre intimata (n.r. - SC TCE Trei Brazi) cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat. Cu recurs". Corneliu Popa preciza la acel moment fata de decizia instantei de judecata ca "ADS nu va renunta la proces, suma trebuie achitata de catre SC TCE Trei Brazi. Acesta este motivul pentru care vrem sa reziliem si contractul de concesionare cu aceasta societate. De aceea vom ataca decizia cu recurs pana la clarificarea deplina a situatiei, vom folosi toate caile procesuale, inclusiv la Curtea Suprema de Justitie". Surse din cadrul Agentiei ne-au declarat insa ca "cel putin pana in acest moment ADS nu a mai formulat recurs". Motivul invocat fiind lipsa unor acte juridice neprimite inca de la instanta judecatoreasca. (Catalin Budescu)
×
Subiecte în articol: economic miliarde primit brazi trei brazi