x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa auto afectează piaţa pieselor de schimb. Lumea nu se înghesuie să ceară diferenţa de taxă auto înapoi

Taxa auto afectează piaţa pieselor de schimb. Lumea nu se înghesuie să ceară diferenţa de taxă auto înapoi

de Elena Stan    |    17 Ian 2012   •   11:28
Taxa auto afectează piaţa pieselor de schimb. Lumea nu se înghesuie să ceară diferenţa de taxă auto înapoi

Noua taxa auto va avea un efect semnificativ asupra pietei auto, in general, la fel si pentru piata pieselor de schimb si conducatorul auto, a declarat Haralambie Stanciu, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Piese Auto din Romania (ADPAR).


''Fara indoiala ca noua taxa auto va avea un efect semnificativ asupra pietei auto, in general, si pe cale de consecinta si asupra a celei a pieselor de schimb. Se pot sintetiza doua efecte principale: primul - in mod direct va fi incurajata achizitia de autoturisme noi, care ar putea conduce la o relativa relansare a pietei dupa scaderile puternice din ultimii ani, iar in al doilea rand se va crea si un trend extrem de neplacut pentru proprietarii de autovehicule a caror vechime este ceva mai ridicata, de exemplu de 10-12 ani'', a explicat Stanciu, potrivit Agerpres.

Odata intrata in vigoare noua taxa auto, persoanele care au patit taxa auto dupa 1 iulie 2008 si constata ca au platit mai mult decat se plateste acum, pot cere resituirea diferentei de taxa. In primele doua zile, de cand s-a pus la dispozitia cetatenilor formularul tip pentru restituirea diferentei de taxa, oamenii nu s-au inghesuit sa ceara banii inapoi.

''In cursul zilei de astazi, activitatea la ghiseele de primire a cererilor privind stabilirea taxei de plata, cat si a cererilor de restituire a diferentelor dintre taxa de poluare achitata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr. 9/2012, la nivelul administratiilor finantelor publice de sector, s-a desfasurat in conditii normale si fara incidente'', ne-a explicat Bogdan Niculescu, reprezentantul Ministerului Finantelor.


Stanciu a subliniat, totodata, ca pe segmentul masinilor noi piata pieselor de schimb nu va fi influentata pozitiv, in timp ce in cazul masinilor rulate va aparea situatia in care pretul de inlocuire al pieselor dupa un accident usor sa fie mai mare decat pretul masinii in sine.

''Piata pieselor de schimb nu va fi influentata pozitiv pe acest segment, intrucat se stie ca, in primii ani de utilizare a unui vehicul, costurile cu piesele de schimb sunt relativ reduse (...) Pentru proprietarii de autovehicule mai vechi de zece ani, care aveau pana acum optiunea de a-si achizitiona o masina ceva mai noua, de 4-5 ani, introducerea noii taxe face acest lucru imposibil. Data fiind perioada grea cu care se confrunta o mare parte a populatiei, achizitia unei masini noi poate fi, de multe ori, imposibila astfel ca acesti conducatori auto vor deveni, practic, captivi. Vor fi astfel obligati sa isi pastreze vechile autovehicule cu costuri de intretinere majorate. In cazul in care prevederile acestei legi nu vor fi schimbate intr-un interval scurt de timp, imbatranirea acestor masini va conduce la situatii absurde in sensul ca pretul de inlocuire al pieselor in cazul unui accident usor sa fie mai mare decat pretul masinii in sine'', a spus seful ADPAR.

Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto a intrat in vigoare incepand din data de 13 ianuarie 2012.

Astfel, potrivit informatiilor Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), noua Lege prevede ca taxa auto sa fie platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, aceasta fiind suportata de catre cumparator.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Sumele pentru restituire sunt prevazute in bugetul Fondului pentru Mediu si se ridica la peste 200 de milioane lei.

×