x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa auto, suspendată până pe 31 decembrie

Taxa auto, suspendată până pe 31 decembrie

de Agerpres    |    Vali Blanaru    |    29 Ian 2012   •   21:00
Taxa auto, suspendată până pe 31 decembrie

Guvernul a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul anului viitor, urmand ca persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi. Suspendarea este valabila pana la 31 decembrie 2012, inclusiv. Pe fondul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si in alte orase ale tarii, in care una dintre revendicarile formulate vizeaza eliminarea taxei auto, coalitia guvernamentala a decis, in urma cu o saptamana, sa suspende pana la 1 ianuarie 2013 taxa de prima vanzare, cu explicatia ca pro­prie­tarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

'Celelalte prevederi ale Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ra­man in vigoare. Astfel, se mentine reducerea taxei de poluare cu pana la 25%, precum si posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare pla­ti­­ta de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata soli­cita restituirea sumelor re­pre­zentand diferenta de taxa platita', po­trivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

Ministrul Laszlo Borbely a amintit ca Guvernul a fost obligat de Curtea Europeana de Justitie sa introduca taxa auto de prima vanzare, datele colectate ulterior din teritoriu indicand insa pro­bleme tehnice de aplicare a unei ma­su­ri care afecteaza sute de mii de proprietari de masini vechi. El a aratat ca ordonanta de urgenta pentru suspendarea taxei va intra in vigoare in maximum doua zile, o data cu publicarea in Monitorul Oficial.

Suspendarea taxei de prima vanzare este argumentata prin dificultatile de ordin tehnic legate de do­cumentele care trebuie obtinute la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra masinii vechi, cat si prin necesitatea 'reevaluarii' impactului pe care taxa le are in plan economic si social. Bugetul Fondului pentru mediu va pierde 336 milioane lei ca urmare a acestei decizii.

×