x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa pe incalzirea globala

Taxa pe incalzirea globala

20 Mai 2010   •   00:00
Taxa pe incalzirea globala

Din cauza costurilor din ce in ce mai mari pentru lupta impotriva poluarii, a dezastrelor de mediu si a incalzirii globale, cercetatorii de top din SUA cer autoritatilor sa instituie o "taxa de carbon" pe combustibilii fosili sau un sistem cu limitari drastice pentru reducerea emisiei de gaze cu efect de sera.



Academia Nationala de Stiinte considera incalzirea globala drept o "amenintare urgenta". Institutia considera ca SUA trebuie sa reduca poluarea cu procente situate intre 57 si 83% pana in 2050.

"Avem intr-adevar nevoie sa incepem imediat. Nu este o opinie, este ceea ce stiinta va spune" a declarat Robert Fri, care a condus unul din cele trei consilii care au produs rapoarte separate despre clima. El a fost sef al Agentiei pentru Protectia Mediului (Environmental Protection Agency - EPA) in timpul mandatului lui Robert Nixon. Acum este membru in consiliul de administratie al American Electric Power Co., producator major de dioxid de carbon.

Intr-o serie de trei rapoarte, Academia a ilustrat provocarile in privinta mediului descriind tonele de gaze poluatoare ca bani in buget. Acesta permite folosirea a 170-200 miliarde de tone pana in 2050. Spre comparatie, America a aruncat in atmosfera 7 miliarde de tone. In acelasi ritm, s-ar putea termina cantitatea injur de 20 de ani, adica jumatate din numarul anilor pana in 2050. scrie Associated Press. Rapoartele precizeaza ca schimbarile climatice deja se intampla si "pun riscuri semnificative pentru - si in multe cazuri deja afecteaza - o varietate de sisteme naturale si umane".

Echivalentul a doua miliarde de bombe atomice.
Revista Nature a publicat miercuri un studiu care arata ca oceanele lumii absorb mai multa caldura din cauza incalzirii globale decat se credea inainte. Oamenii de stiinta din SUA si Japonia au estimat ca energia inghitita de oceane din 1993 incoace reprezinta echivalentul a 2 miliarde de bombe de la Hiroshima. "Este o cantitate imensa de energie", a declarat John Lyman, oceanograf la institutul de cercetare al National Oceanic and Atmospheric Administration din Seattle.

Oceanele absorb 90% din caldura provenita din incalzirea globala. Josh Willis, co-autor al studiului si oceanograf la Jet Propulsion Laboratory (detinut de NASA) a spus ca asta se traduce in incalzirea primilor 750 de metri de la suprafata in jos cu 0,3 grade.

Mai multe state din lume au anunţat încă de anul trecut intenţia de a institui o taxă pe amprenta de carbon, inclusiv a fiecărui om. Una dintre acestea este Franţa. Inclusiv România s-a arătat interesată de introducerea acestei taxe între 2013 şI 2015.

×
Subiecte în articol: energie