x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxarea inversă reduce evaziunea fiscală

Taxarea inversă reduce evaziunea fiscală

de Elena Stan    |    21 Iul 2011   •   21:00
Taxarea inversă reduce evaziunea fiscală

Romania a solicitat Uniunii Eu­ropene aprobarea introducerii taxarii inverse la carne, legume si fructe, asa cum a fost aprobata la cereale si plante tehnice. 'Am notificat Uniu­nea Europeana pentru taxarea in­ver­sa la legume si fructe si exista sanse sa obtinem aceeasi procedura, ca si la cereale si plante tehnice, inclusiv pentru carne', a spus ministrul Agricultu­rii, Valeriu Tabara, la seminarul Me­diafax Talks about Agriculture. Mi­nis­terul Finantelor spera ca taxarea inversa la cereale si plante tehnice sa genereze venituri bugetare suplimentare de 240 de mi­lioane de lei in acest an si 410 mi­lioane lei anul viitor.

Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice, incepand cu 1 iunie 2011. Premierul Emil Boc sustine ca aceasta masura este cea mai eficienta metoda de combatere a evaziunii fiscale. 'Vanzarile de cereale pe piata nefiscalizata au scazut cu 70%-80% dupa introdu­cerea taxarii inverse', a declarat vicepresedintele LAPAR, Nicusor Serban, care a adaugat ca fermierii au nevoie ca statul sa respecte termenul de rambursare a TVA, de 30 de zile.

Suprafata arabila a Romaniei s-a redus in ultimii opt ani cu un milion de hectare, ajungand la 8,4- 8,6 mi­lioane de hectare, potrivit Recen­samantului General Agricol. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, este increzator in potentialul Romaniei in ceea ce priveste agricultura. Tabara se asteapta ca productia de grau, de sfecla de zahar, precum si cea de legume si fruncte sa creasca vizibil in urmatorii ani. Ministrul Agriculturii vrea ca pana in 2020 productia de grau sa creasca cu 40% fata de 2010, ajungand la opt milioane de tone, din care jumatate sa fie exportata. 'Cu exporturi de patru milioane de tone, Romania ar intra in clubul exportatorilor mondiali de grau, dar acest lucru nu este foarte simplu. De ce n-ar trebui sa se formeze pretul graului la Marea Neagra, cand aici sunt productii mari de cereale?', a spus ministrul.

El a adaugat ca nicaieri in tara nu a intalnit productii de grau sub patru tone la hectar, chiar daca unii agricultori raporteaza va­lori mai mici. De asemenea, Tabara sustine ca in Romania se poate cultiva de sapte ori mai multa sfecla de zahar decat se cultiva in prezent, ajungand pana la 150.000 de hectare, fata de 20.000 de hectare cat se cultiva in prezent. In plus, oficialul sustine ca productia de sfecla de zahar va fi impulsionata in perioada urmatoare de utilizarea acesteia la realizarea etanolului. 'Este posibil ca in urmatorii ani jumatate din productia de trestie de zahar sa fie folosita pentru productia de etanol, si atunci va deveni interesanta cultivarea sfeclei de zahar', a spus Tabara.
Ministrul a aratat ca productia de legume s-a relansat in acest an, suprafata serelor fiind in crestere cu 645 de hectare fata de 2010.
El a adaugat ca nu va mai accepta in urmatoarea perioada ca legumele sa ramana intr-un sistem de comercializare la marginea drumului.

Tabara se asteapta in acest an la o crestere a consumului intern de alimente, dar si la o cerere mai mare la export. Oficialul a avertizat agricultorii ca nu vor mai primi subventia de 176 de euro pe hectar daca nu aplica in mod corespunzator tehnologia de lucru a pamantului si nu cultiva terenul la timp. Ministrul a aratat ca ponderea agriculturii in PIB, respectiv de 6,2%, cea mai mica din ultimii ani, este tot o veste buna. 'Agricultura este cel mai riscant sector. O pondere redusa in PIB, concomitent cu cresterea Produsului Intern Brut, inseamna o economie sanatoasa. Nu-mi fac probleme pentru ca ponderea agriculturii a scazut', a incheiat Tabara.

Majoritatea pietelor agroalimentare apartin speculantilor
80% din pietele agroalimentare sunt detinute de speculanti, iar in multe orase din tara anumite grupuri de persoane percep 'ciubucuri' producatorilor, pentru a le permite accesul in piete, a explicat Valeriu Tabara. '80% din piete apar­tin speculantilor. (...) Eu nu pot sa-i dau niciodata dispozitie unui primar de sector sa isi organizeze piata, nu pentru intermediari si speculanti, cum e acum, ci pentru producatori', a spus Tabara. 'Au inceput, inclusiv la pietele de gros facute de noi, sa se instaleze gru­puri care percep producatorilor a­gri­coli ciubucuri ca sa ii lase sa intre in piete. In acest fel, clar lu­crurile nu vor functiona ca lumea', a mai spus Tabara. Ministrul a ara­tat ca nici dezvoltarea pietelor vo­lante nu este o solutie in acest context, daca nu se asigura toate con­di­tiile de igiena necesare func­tio­narii.

×
Subiecte în articol: economia