x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Miliardarii de la Davos vor introducerea impozitului pe avere

Miliardarii de la Davos vor introducerea impozitului pe avere

de Anastasia Paul    |    19 Ian 2023   •   16:35
Miliardarii de la Davos vor introducerea impozitului pe avere
Sursa foto: Hepta

Miliardarii aflați la Forumul Economic Mondial de la Davos cer introducerea impozitului pe avere pentru a reduce inechitatea economică.

Cei 205 de membri ai elitei superbogate a lumii, printre care Moștenitoarea studiourilor Disney, Abigail Disney, dar și actorul Mark Ruffalo, fac apel la guvernele din întreaga lume să introducă taxe pe avere pentru a ajuta miliarde de oameni care se confruntă cu criza costului vieții.

„Lipsa actuală de acțiune este extrem de îngrijorătoare. O întâlnire a „elitei globale” la Davos pentru a discuta cooperarea într-o lume fragmentată este inutilă dacă nu contestați cauza principală a diviziunii. Apărarea democrației și cooperarea necesită acțiuni pentru a construi economii mai echitabile chiar acum. Nu este o problemă care poate fi lăsată copiilor noștri să o rezolve. Acum este momentul să abordăm bogăția extremă; acum este momentul să-i taxăm pe ultrabogați”, au transmis aceștia.

În scrisoarea intitulată „Costul bogăției extreme”, milionarii din 13 țări, spun că „Istoria ultimelor cinci decenii este o poveste a bogăției care curge doar în sus. În ultimii câțiva ani, această tendință s-a accelerat foarte mult... Soluția este vizibilă pentru toată lumea. Voi, reprezentanții noștri globali, trebuie să ne impozitați pe noi, ultrabogații, și trebuie să începeți acum.”

Semnatarii, care se autoproclamă „milionarii patrioti”, au avertizat că lipsa de acțiune ar putea duce la o catastrofă.

"Există atât de mult stres pe care societatea îl suportă, de atâtea ori mamele și tații își vor privi copiii flămânzi, în timp ce ultra bogații se gândesc la averea lor în creștere. Costul acțiunii este mult mai ieftin decât costul inacțiunii. Este timpul să ne continuăm treaba.”

Noile cercetări arată că aproape două treimi din veniturile uriașe realizate de la începutul pandemiei de COVID-19 a mers către 1% din cei mai bogați oameni ai lumii. Organizația de caritate pentru dezvoltare Oxfam a constatat că miliardarii de top au câștigat circa 26 de miliarde de dolari în 2021, ceea ce înseamă 63% din noua avere totală, restul revenind celorlalți 99% dintre oameni.

Pentru prima dată în ultimul sfert de secol, creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o sporire a sărăciei extreme și Oxfam cere introducerea de noi taxe pentru superbogați.

Un impozit de până la 5% pe multimilionarii și miliardarii din lume ar putea strânge 1,7 miliarde de dolari pe an, suficient pentru a scoate 2 miliarde de oameni din sărăcie și pentru a finanța un plan global de eliminare a foametei.

„Întreaga lume, economiști și milionari deopotrivă, poate vedea soluția care ne privește pe toți în față: să-i taxeze pe ultrabogați. Dacă ne pasă de siguranța democrației, de comunitățile noastre și de planeta noastră, trebuie să facem acest lucru. Și totuși, factorii noștri de decizie fie nu au îndrăzneala, fie nu simt nevoia să asculte toate aceste voci. Se pune întrebarea: „Ce sau cine îi oprește?””, a spus Marlene Engelhorn, o moștenitoare multimilionară și semnatară a scrisorii.

×
Subiecte în articol: taxe impozite bogati davos