x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxele datorate de PFA în 2023

Taxele datorate de PFA în 2023

25 Apr 2023   •   16:35
Taxele datorate de PFA în 2023

Având în vedere că începând cu 1 ianuarie 2023 taxele datorate de PFA au fost modificate, mai jos găsiți o expunere detaliată a acestora în contextul noilor modificări legislative.

Precizăm că normele legale care reglementează taxele datorate de PFA sunt aplicabile și întreprinderii individuale.

1. Cele două sisteme de impozitare a PFA: sistemul real sau sistemul cu norme de venit?

Conform legislației din domeniu, PFA poate opta să fie impozitată între unul dintre cele două sisteme de impozitare, respectiv sistemul real impozitare și sistemul cu norme de venit.

Pentru a face alegerea cea mai potrivită în raport de activitatea economică desfășurată, este importat ca PFA să cunoască diferențele dintre cele două sisteme de impozitare.

 

Pentru început, precizăm că taxele datorate de PFA sunt de 10% indiferent de sistemul ales. De reținut însă că cele două sisteme de impozitare se diferențiază prin modul în care se calculează această cotă, astfel că, în cele ce urmează o să le tratăm separat, pentru a înțelege mai bine algoritmul impozitării fiecărui sistem.

 

Impozitarea în sistem real

Sistemul real de impozitare presupune că impozitul în cotă de 10% se aplică venitului net, acesta obținându-se prin scăderea din venitul brut (încasările totale) a cheltuielilor deductibile.

 

Exemplu:

  • 90.000 lei (venit brut) – 20.000 lei (cheltuieli deductibile) = 70.000 (venit net)
  • 70.000 lei x 10% = 7.000 lei (impozit datorat)

 

După cum se poate observa, acest sistem de impozitare îți conferă posibilitatea să scazi din venitul realizat cheltuielile deductibile, și anume acele cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice.

 

În atare condiții, o PFA în sistem real trebuie să acorde o mare atenție înregistrării cheltuielilor, pentru că acestea au un impact semnificativ asupra impozitului și a asigurărilor sociale pe care trebuie să le plătească.

 

Conform Codului Fiscal, cheltuielile se împart în trei categorii:

  • Cheltuieli deductibile
  • Cheltuieli parțial deductibile
  • Cheltuieli nedeductibile

 

Astfel, este important de reținut că nu toate cheltuielile efectuate de PFA sunt considerate deductibile. Chiar dacă poți achiziționa diverse produse sau servicii pe firmă, se vor deduce doar cheltuielile necesare pentru desfășurare activității. Cu titlu de exemplu, cheltuielile efectuate pentru uzul personal sau pentru alte scopuri nu sunt deductibile.

 

O mare parte a cheltuielilor deductibile sunt prevăzute de Codul Fiscal, acestea putând fi  împărțite în următoarele categorii principale:

  • Cheltuieli efectuate în scopul desfășurării activității economice a firmei;
  • Cheltuieli aferente salariilor;
  • Cheltuieli reglementate prin acte normative în vigoare (taxele de înscriere, cotizaţiile şi contribuţiile datorate către camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile patronale şi organizaţiile sindicale).

 

În ipoteza înregistrării unei cheltuieli nedeductibile ca fiind deductibilă, cuantumul impozitului pe venit se reduce, însă,  la un eventual control, fiscul va recalcula impozitul și va aplica dobânzi și penalități. În plus, nici aplicarea unei amenzi nu este exclusă.

 

Din acest motiv, este recomandat ca PFA să manifeste vigilență în momentul identificării cheltuielilor deductibile, întrucât în această noțiune implică o oarecare doză de subiectivism, de aici plecând o mare parte dintre disputele contribuabililor cu autoritățile care efectuează controlul.

 

Impozitarea la normă de venit

Norma de venit reprezintă plafonul anual de încasări în baza căruia se aplică taxele unei PFA, în funcție de codul CAEN și județul în care îți desfășori activitatea economică.

 

Facem precizarea că sistemul cu norme de venit este aplicabil doar activităților economice stabilite limitativ de Ministerul Finanțelor Publice în nomenclatorul ANAF, iar fiecare județ își stabilește propriul cuantum plafonului. Normele de venit din stabilite în 2023 pot fi consultate pe site-ul ANAF.

 

 

Revenind la modul de calcul al impozitului în ipoteza optării pentru sistemul cu norme de venit, precizăm că norma de venit constituie baza de calcul căreia i se aplică procentul de impozitare de 10%, indiferent de veniturile obținute.

Totuși, nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că  pot opta pentru sistemul cu norme doar PFA-urile care nu realizează venituri mai mari de 25.000 euro. Înregistrarea  unor venituri brute anuale de peste 25.000 de euro, implică trecerea la sistemul real de impozitare.

 

Exemplu: Suma de 40.000 lei este norma de venit aplicabilă în București pentru codul CAEN 6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației.

 

  • 40.000 lei (norma de venit) x 10% = 4.000 lei; (impozit datorat)

 

Oportunitatea sistemului de impozitare la norme de venit

Sistemul de impozitare la norme de venit este convenabil pentru PFA dacă veniturile depășesc norma stabilită și devine avantajos cu atât mai mult cu cât veniturile se situează mai aproape de plafonul de 25.000 euro.

Susținem aceasta deoarece PFA va achita tot 4.000 lei (raportat la exemplul de mai sus) și în situația în care nu realizează venituri, pe când în sistemul real impozitul este datorat doar dacă sunt realizate venituri.

 

Plecând de la exemplul de mai sus, respectiv suma de 40.000 lei - norma de venit aplicabilă în București pentru codul CAEN 6202, o să realizăm o simulare a impozitului datorat de o PFA:

 

SISTEM REAL

Venit total realizat de 110.000 lei, din care 30.000 lei reprezintă cheltuielile deductibile, se va obține un venit net de 80.000 lei, astfel:

  • 80.000 lei (venit net) x 10% = 8.000 lei (impozit datorat).

 

NORME DE VENIT

  • 40.000 lei (norma de venit) x 10% = 4.000 lei; (impozit datorat)

 

În acest context, rezultă în mod evident că optarea pentru sistemul de impozitare cu norme de venit este mai avantajos pentru PFA.

 

În cele din urmă, este importat să te decizi încă de la început cu privire la varianta de impozitare pentru care optezi, întrucât dacă optezi inițial pentru sistemul real de impozitare, poți să treci la impozitarea în sistemul cu norme de venit cu condiția trecerii unei perioade de 2 ani.

 

La acest impozit se mai adaugă și contribuțiile sociale CAS și CASS.

 

×