x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Telecom la judecata UE

Telecom la judecata UE

de Alexandru Radescu    |    19 Iul 2011   •   21:00
Telecom la judecata UE

Multi politicieni si manageri din in­dustria telecom s-au bucurat cand au 'scapat' de comisarul UE res­ponsabil si de zona co­mu­ni­ca­tiilor, Viviane Reding. Iata insa ca nici comisarul care a preluat res­pon­sabilitatile lui Reding, olandeza Neelie Kroes, nu tolereaza abaterile sau intarzierile de la apli­ca­rea deciziilor Comisiei Eu­ro­pe­ne. Ieri, CE a declansat procedura de infringement (incalcarea drep­tului comunitar) impotriva Ro­maniei si a altor 19 state membre ale Uniunii Europene pentru in­tarzieri in implementarea legis­la­tiei europene in domeniul telecomunicatiilor, intrata in vigoare pe 25 mai.

Reglementarile care trebuie introduse ofera companii­lor si consumatorilor noi drepturi in privinta telefoanelor, servicii­lor mobile si accesului la internet. Acestea includ dreptul clientilor de a se transfera la alt operator fara a schimba numarul de telefon, intr-o zi, dreptul la mai multa claritate in privinta serviciilor si o protectie mai buna pentru datele personale online, arata Comisia, re­ferindu-se la cele 20 de state. Ta­rile au termen doua luni pentru a raspunde scrisorilor transmi­se de CE. Daca nu raspund sau Co­misia nu este multumita de in­formatiile primite, executivul co­munitar poate trimite statelor vi­za­te o cerere formala de imple­men­tare a legislatiei, sub forma unei 'opinii argumentate', conform procedurilor UE de infringement, iar in final sa se ajunga la Curtea Europeana de Justitie.

In octombrie 2009, CE a initiat pro­­cedura impotriva Ro­ma­niei pen­tru nerespectarea nor­me­lor co­munitare care impun separarea dintre autoritatile de reglementare in sectorul telecom si furnizorilor de servicii. Ministrul Valerian Vre­me (foto) va trebui sa raspunda so­­li­ci­ta­rilor CE.

×
Subiecte în articol: economia